Vastzetten van de pols (LCTH-fusie)

De behandeling

Als u ernstige pijnklachten van uw pols heeft en uw pols moeilijk kunt bewegen, kan dit komen doordat het kraakbeen tussen de handwortelbeentjes beschadigd of versleten is. Dan kan LCTH-fusie (het vastzetten van uw pols) uitkomst bieden. Na de operatie verbetert de kracht en beweeglijkheid van uw pols meestal. Een gespecialiseerd revalidatieteam staat voor u klaar om te helpen uw pols na de operatie weer optimaal te kunnen gebruiken.

Vergoeding
Het basispakket van uw zorgverzekering vergoedt medisch noodzakelijke ingrepen.

Tijdens de behandeling

De operatie wordt uitgevoerd op de operatiekamer van het Centrum voor Hand- en Polschirurgie. Vooraf bespreekt de anesthesioloog met u of plaatselijke verdoving van de arm of algehele narcose nodig is.

De plastisch chirurg maakt een snede over de bovenzijde van uw pols. Voor het vastzetten van de handwortelbeentjes gebruikt de plastisch chirurg een speciaal plaatje met schroefjes (zie afbeelding). Door dit plaatje kunnen de vier botjes aan elkaar groeien. Een enkele keer is het nodig om bot uit de heup te gebruiken. Dit wordt tijdens de operatie bepaald. De wond van de pols wordt meestal gehecht met oplosbare hechtingen. Direct na de operatie krijgt u een gipsspalk om uw pols en onderarm. U blijft één nacht in het ziekenhuis.

Tijdsduur

De operatie duurt ongeveer twee uur.

Meteen na de operatie begint u met het bewegen van uw vingers. Eén week na de operatie komt u terug op de polikliniek Plastische Chirurgie. Het gips mag eraf en u krijgt een nieuwe gipsspalk. Vier tot vijf weken later wordt de gipsspalk verwijderd.

Handrevalidatie
Na de laatste poliklinische controle begint u met de revalidatie onder begeleiding van het handrevalidatieteam. U krijgt oefeningen mee voor thuis om uw pols weer soepel te maken en om de kracht te verbeteren. Na een revalidatieperiode van drie maanden is de kracht en beweeglijkheid gemiddeld 70% ten opzichte van uw andere pols. Soms is de lenigheid van de pols minder dan voor de operatie.