Ooglidrandontsteking (blepharitis)

Wat is…

Blepharitis is een langdurige, chronische ontsteking van de ooglidranden, waarbij de haarzakjes en de talgklieren op de ooglidrand ontstoken zijn. In uw ooglidranden zitten kliertjes die stoffen aanmaken die belangrijk zijn voor de stabiliteit van de laag traanvocht op uw oog. Als u blepharitis heeft en de ooglidranden ontstoken zijn, werken deze kliertjes niet goed. Het gevolg is dat u last kunt krijgen van droge ogen.

Symptomen

Blepharitis is een hinderlijke, maar onschuldige aandoening die veel klachten kan veroorzaken. U kunt last hebben van irritatie, jeuk of branderigheid van de ogen en vastplakkende oogleden. Ook kunnen de ogen moe aanvoelen. Vaak vormen zich kleine korstjes tussen de oogharen.

Oorzaken

Blepharitis wordt veroorzaakt door een chronische bacteriële infectie van de haarzakjes en de talgklieren in de ooglidranden. De bacteriën maken stoffen die het oog irriteren en de ontstoken talgklieren maken te veel of te weinig talg, wat branderige droge ogen kan veroorzaken. De precieze oorzaak van de ontsteking is onbekend. Blepharitis komt vaker voor bij mensen met huidaandoeningen, zoals eczeem, acne en rosacea.