Huidveroudering

Wat is…

Veroudering hoort bij het leven. Ook de huid veroudert met de jaren. Deze natuurlijke veroudering vindt over het gehele lichaam plaats. Daar boven op veroudert de huid nog door invloeden van buitenaf. De belangrijkste van deze uitwendige factoren is zonlicht. De meest aan zon blootgestelde huiddelen verouderen daarom eerder en veel meer dan huiddelen die veel minder aan de zon blootgesteld waren.

Symptomen

 • De opperhuid wordt dunner. De huid lijkt wat gladder en onderhuidse bloedvaatjes worden beter zichtbaar.
 • Het aantal pigmentcellen vermindert. Hierdoor lijkt de huid wat bleker. De pigmentcellen verdwijnen vaak niet gelijkmatig. Daardoor ontstaan, vooral in de meest aan zon blootgestelde huiddelen, pigmentvlekken. Het onderhuids bindweefsel wordt minder elastisch, waardoor, vooral op de aan zon blootgestelde huiddelen, rimpels ontstaan. Bij extreem aan zon blootgestelde huid bij mensen die altijd buiten hebben gewerkt, krijgt de huid een dik "gelooid" aspect.
 • De bloedvaten in de huid worden zwakker en gaan sneller stuk. Hierdoor ontstaan makkelijk bloedingen in de huid.
 • De vetklieren produceren steeds minder olie. De huid wordt hierdoor droger.
 • De zweetklieren produceren minder vocht. Daardoor is het op warme dagen moeilijker om het lichaam koel te houden.
 • De groei van de huid raakt verstoord, waardoor onder andere vetwratten en actinische keratosen kunnen ontstaan.

Oorzaken

Droge huid

Doordat vetklieren minder olie produceren droogt de huid snel uit. Zeepproducten ontvetten de huid en zorgen ervoor dat de huid nog droger wordt. Het is daarom verstandig om op oudere leeftijd zo min mogelijk gebruik te maken van zeepproducten. Regelmatig gebruik van een bodylotion of wat vette crème is noodzakelijk om de huid in conditie te houden.

Bloeduitstortingen

De bovenste laag van de huid wordt dunner. Ook de onderhuidse vetlaag neemt in dikte af. Bovendien worden de bloedvaten zwakker en gaan makkelijker stuk. Dit alles leidt ertoe dat snel blauwe plekken in de huid ontstaan. Deze verdwijnen vanzelf.

Levervlekken

Levervlekken zijn egaalbruine koffiekleurige vlekken op de huid. Ze ontstaan vooral op de meest aan zon blootgestelde huiddelen, zoals het gelaat en de handruggen. Zo lang de vlekken egaal gepigmenteerd zijn, zijn ze volkomen onschuldig. Deze levervlekken worden niet kwaadaardig.

Wanneer de huid onder invloed van een zonnebank of door zonlicht bruiner wordt, worden de vlekken nog meer zichtbaar. Door aanbrengen van een depigmenterende crème kan de kleur van de vlekken verminderen. Ook kan uw arts de vlekken met vloeibare stikstof bevriezen. Hierdoor vermindert de bruine kleur aanzienlijk. Met lasertherapie kunnen de bruine vlekken volledig verdwijnen.

Na een behandeling kunnen bestaande levervlekken minder zichtbaar worden of volledig verdwijnen. Maar na alle behandelingen zullen geleidelijk aan altijd nieuwe levervlekken ontstaan.

Rimpels

Doordat de huid zijn elasticiteit verliest en het onderhuids vet in dikte afneemt, ontstaan rimpels en vouwen in de huid. Onder invloed van ultraviolet licht in de zon en van zonnebanken verliest de huid extra snel zijn elasticiteit. Daarom ontstaan rimpels vooral op de veel aan zonlicht blootgestelde huiddelen. Wanneer overmatige blootstelling van de huid aan ultraviolet licht van de zon of zonnebanken vermeden wordt, ontstaan later in het leven minder snel rimpels. Maar ultraviolet licht is niet de enige factor die bijdraagt aan het ontstaan van rimpels. Bij rokers draagt de sigarettenrook bij aan het snel ontstaan van rimpels in het gelaat.

Crèmes met vitamine-A-zuur of retinol kunnen de ontwikkeling van kleine rimpeltjes afremmen. Kleine rimpeltjes kunnen verdwijnen door regelmatig gebruik van een milde peeling of eenmalig een zeer sterke peeling. Met lasertherapie kunnen grotere rimpels geheel weggewerkt worden.

Bij een uitgezakte slappe huid met diepe vouwen kan het cosmetisch aspect soms verbeterd worden door het opvullen van de huid onder de vouwen. Wanneer dit niet afdoende is, kan het teveel aan huid weggenomen worden. Dit gebeurt bij een facelift.

Vetwratten (verrucae seborrhoicae)

Wanneer de groei van de bovenste lagen van de huid is verstoord, ontstaan wratachtige vettig ruwe huidafwijkingen. Deze worden "vetwratten" genoemd. Vetwratten hebben niets met gewone wratten gemeen.

Vetwratten zijn niet besmettelijk. Ze zijn altijd goedaardig en een behandeling is niet nodig. De vetwratten kunnen om cosmetische redenen verwijderd worden. Ze kunnen met vloeibare stikstof bevroren worden. De vetwratten vallen dan na een aantal weken vanzelf van de huid. Ook zijn ze eenvoudig van de huid af te krabben. Hierdoor ontstaan oppervlakkige schaafwondjes, die vanzelf genezen. Maar door de behandelingen verdwijnt de oorzaak van het ontstaan van de vetwratten niet. Daarom zullen na een behandeling altijd nieuwe vetwratten ontstaan.

Actinische keratosen

Door een verstoorde groei van de huid door veroudering en ten gevolge van beschadiging door ultraviolet licht van de zon en zonnebanken kunnen actinische keratosen ontstaan. Ze ontstaan dan ook vooral op de meest aan zon blootgestelde huiddelen, zoals het ge laat, de handruggen of bij kale mannen op de schedel. In het begin is de huidverandering alleen te voelen en nog niet te zien. Uiteindelijk wordt een ruw schilferplekje zichtbaar. De diagnose kan met het blote oog gesteld worden.

Wanneer de groei van de huid verder verstoord raakt, kan in een dergelijk plekje huidkanker ontstaan. Het is daarom verstandig om deze huidveranderingen tijdig te laten behandelen. Wanneer er twijfel bestaat of de huidafwijking nog wel goedaardig is, zal uw arts eerst een klein huidstukje afnemen om in het laboratorium te laten nakijken. Dit om er zeker van te zijn dat de huidverandering niet kwaad aardig geworden is. Vooral wanneer de huid rond de ruwe plek rood geworden is of moeilijk genezende wondjes ontstaan, moet men bedacht zijn op de mogelijkheid van een kwaadaardige ontaarding.

Er zijn meerdere behandelingsmogelijkheden voor actinische keratosen:

 • De huid kan met vloeibare stikstof bevroren worden. Hierdoor ontstaan korstjes die na enkele weken van de huid afvallen. Soms ontstaat een oppervlakkig wondje dat vanzelf geneest.
 • Door gebruik van Efudix (5 fluorouracil) crème wordt de afwijkende groei in de huid geremd. Hierdoor ontstaan minder snel nieuwe actinische keratosen.
 • Door dagelijks een vitamine A-achtige stof (tretinoïne) in een crème op de huid aan te brengen, ontstaan uiteindelijk na lange tijd minder snel nieuwe actinische keratosen.
 • Het cosmetisch aspect van de huid kan verbeteren door gebruik te maken van een milde peeling. Hierdoor wordt de huid gladder.
 • Wanneer zeer veel actinische keratosen aanwezig zijn, kunnen deze snel door een laserbehandeling verwijderd worden. Hierdoor ontstaat een oppervlakkige schaafwond die vanzelf geneest. Na deze behandeling is de huid weer glad.
 • Met Aldara (imiquimod) crème kunnen actinische keratosen eveneens verdwijnen. Het is een nieuwe behandeling. Deze crème wordt in Nederland nog niet door de ziektekostenverzekering vergoed.

Geen van de hierboven genoemde behandelingen neemt de oorzaak van actinische keratosen weg. De huidveroudering kan niet teruggedraaid worden. Daarom zullen na alle hierboven genoemde behandelingen geleidelijk nieuwe actinische keratosen ontstaan.

Huidkanker

Door de veranderingen in de huid door veroudering en zonlicht kan uiteindelijk ook sneller huidkanker ontstaan. Voor informatie over de meest voorkomende vormen van huidkanker, basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom en melanoom, kunt u de gelijknamige folders van ons raadplegen.

Huidveroudering en huiskanker voorkomen

Iedereen wordt ouder. Daar valt niet aan te ontkomen. Alleen de extra snelle veroudering door invloeden van buitenaf kan beperkt worden. Ultraviolet licht van de zon en zonnebanken is de belangrijkste uitwendige oorzaak voor huidveroudering. Beschermende maatregelen die u tegen ultraviolet licht kunt nemen, staan op de pagina "Verstandig zonnen.