Verwijderen van huidafwijkingen en huidkanker

De behandeling

De arts heeft uw huidafwijking onderzocht en u hebt samen besloten dat één of meerdere ervan worden verwijderd. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. Vóór de ingreep hoort u van de behandelend arts wat hij/zij precies bij u gaat doen. U kunt uiteraard altijd vragen stellen. Rond de huidafwijking krijgt u een of meerdere verdovingsprikken.

Deze plaatselijke verdoving werkt ongeveer 1,5 tot 2 uur. Na de ingreep kunt u gewoon naar huis.

Voor de behandeling

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen (bijv. Sintrommitis, Marcoumar, Ascal® of Sinaspril®)? Meld dit dan vooraf aan de arts of verpleegkundige.

  • Geef het ook aan als u overgevoelig bent voor bijvoorbeeld pleisters, jodium enz.;
  • Was thuis het lichaamsdeel of het gebied waar de ingreep plaatsvindt goed;
  • Na de ingreep kan een verband worden aangelegd. Draag daarom makkelijke kleding (bijvoorbeeld met wijde mouwen of pijpen, die ruimte laten voor het verband);
  • U mag voor de ingreep gewoon eten en drinken;
  • Als de verdoving is uitgewerkt, kunt u pijn hebben. U mag dan als pijnstiller paracetamol gebruiken. Haal daarom vooraf paracetamol in huis. Paracetamol is te koop bij de apotheek en drogist. Gebruik geen aspirines, die werken bloedverdunnend, wat de kans op een bloeding vergroot.

Na de behandeling

  • Na de ingreep wordt de wond meestal gehecht;
  • De hechtingen worden na 7 tot 14 dagen verwijderd op de poli. Als uw wond is gehecht met oplosbare hechtingen, dan hoeven deze uiteraard niet meer te worden verwijderd. De arts of verpleegkundige vertelt u wat bij u het geval is;
  • U mag 24 uur na de operatie weer douchen. De pleisters mogen beperkt nat worden (tenzij anders met u is afgesproken);
  • Laat u de pleisters zitten tot het volgende bezoek aan de poli.

Uitslag

Als de arts vermoedt dat de huidafwijking kwaadaardig is of hieraan twijfelt, dan is het nodig dat de huidafwijking microscopisch wordt onderzocht in een laboratorium. De huidafwijking wordt dan na de verwijdering opgestuurd naar het laboratorium. Na zeven tot tien dagen is de uitslag meestal bekend. U hoort de uitslag wanneer u voor controle op de polikliniek komt.

Mogelijke complicaties/risico's

Geen enkele ingreep is zonder risico’s. Gelukkig komen complicaties zoals bijvoorbeeld nabloedingen en infecties weinig voor. Als u binnen 72 uur na ontslag uit het ziekenhuis klachten krijgt, of als u iets wilt vragen, bel dan onderstaande telefoonnummers.

Maandag tot en met vrijdag tussen 07.00 uur en 20.00 uur
De afdeling Dagbehandeling via (0183) 64 47 52

In de nacht tussen 20.00 uur en 07.00 uur, in het weekend en op feestdagen
De huisartsenpost via (0183) 64 64 10

De medewerkers van de huisartsenpost zijn opgeleid om te beoordelen welke zorg u nodig heeft. U ontvangt een advies of wordt doorverbonden. Na 72 uur kunt u contact opnemen met uw eigen huisarts.

Contact

Deze informatie betreft de operatie en de nabehandeling. Een dergelijke beschrijving kan echter nooit volledig zijn. Garantie op de resultaten of op een ongestoord verloop kunnen wij u niet geven. Complicaties kunnen altijd optreden.Ook komt deze beschrijving niet in plaats van een gesprek met uw arts. De plastisch chirurg zal steeds bereid zijn om u persoonlijk één en ander uit te leggen en op uw vragen in te gaan.