Ziekte van Dupuytren

Wat is…

De ziekte van Dupuytren is een veel voorkomende (goedaardige) aandoening van de hand. Het komt ongeveer vijf maal vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en meestal vanaf middelbare leeftijd. Dupuytren wordt veroorzaakt door een verbindweefseling (verharding) in de hand waardoor zich strengen en onderhuidse knobbels vormen.

De strengen liggen meestal in de handpalm en kunnen samentrekken waardoor de vingers krom gaan staan. De strengen kunnen voorkomen in de gehele handpalm en in alle vingers, maar komen vooral in pink en ringvinger voor.

Reden om te opereren is een toenemende kromstand van de vingers, die de functie van de hand belemmert. In sommige gevallen kan hinder van de knobbels en/of strengen in de handpalm een reden voor operatie zijn.

Bij de behandeling proberen we de hand zo lang mogelijk functioneel te houden. Het doel van de operatie is om de normale handbeweging weer zo goed mogelijk te herstellen.

Als de gewrichten in de vingers te lang gebogen zijn geweest is het soms niet meer mogelijk om weer een volledige strekfunctie terug te krijgen. Helaas is een operatieve behandeling geen garantie dat de ziekte niet terug komt.

Symptomen

De ziekte van Dupuytren begint met stugge bindweefelstrengen en harde, soms pijnlijke knobbels in een of beide handpalmen. De strengen kunnen voorkomen in de gehele handpalm en in alle vingers, maar komen vooral in pink en ringvinger voor.

Na maanden tot jaren kunnen uw handpalm en vingers hierdoor kromtrekken. Het lukt dan niet meer uw handpalm en vingers helemaal te strekken.

Oorzaken

De oorzaak van Dupuytren is nog niet bekend. Erfelijkheid speelt een rol en de ziekte komt vaker voor bij mensen die lijden aan suikerziekte.

Meer informatie

Handfysiotherapeuten van Rivas Zorggroep

  • Mariska Veldheer
  • Suzanne Kromhout
  • Jessica Vink
  • Lotte Frederikze