Enkelbrace

De behandeling

Er is bij u een enkeldistorsie (ingescheurde enkelbanden) of een kleine fractuur (breuk) van het kuitbeen of buitenste middenvoetsbeentje vast gesteld op de Spoedeisende Hulp. Door het dubbelklappen van de enkel zijn vaak de enkelbanden verrekt of ingescheurd, maar kan er ook een kleine fractuur ontstaan. Dit zal echter ook als een enkelbandletsel behandeld worden. De enkel is vaak gezwollen en erg pijnlijk, met name aan de buitenkant van de enkel of voet. Vaak zal er ook een bloeduitstorting (haematoom) ontstaan en kunt u niet goed lopen.

Voor een goed verloop van de genezing is het belangrijk dat u onderstaande goed doorleest en de instructies opvolgt.

Een gescheurde enkelband heeft 6 weken nodig om te herstellen, waarna het niet meer nodig is om de brace te dragen. De volledige genezing waarbij er geen klachten meer zijn van de enkel kan dan nog enkele weken tot maanden aanhouden.

Op de Spoedeisende Hulp bent u behandeld met drukverband of een gipsspalk om de enkel rust te geven en te laten ontzwellen. Na een week is op de gipskamer besloten over te gaan op het dragen van een enkelbrace.

Tijdens de behandeling

 • De enkelbrace wordt 5 weken gedragen;
 • draag altijd een sok onder de brace. De eerste periode is dit de steunkous die u meekrijgt;
 • draag de brace in combinatie met een veter- of sportschoen;
 • bouw het belasten rustig op: als de enkel nog te veel pijn geeft, doseer het belasten dan. Als u zit of ligt moet u het been hoog leggen; zorg ervoor dat de enkel en de knie hoger liggen dan uw heup;
 • u moet de voet regelmatig gedurende een aantal seconden aanspannen door de tenen in de richting van de neus te trekken. Daarna kunt u de voet weer ontspannen. Herhaal deze oefening 10 keer;
 • u moet proberen zo normaal mogelijk te lopen, dat wil zeggen dat de voet goed moet afrollen. De eerste dagen kunt het best langzaam lopen en kleine passen nemen. Evt kunt u met krukken de loopbeweging ondersteunen;
 • sporten is gedurende de behandeling NIET toegestaan, tenzij u er toestemming voor heeft gekregen; 
 • als u buiten loopt gebruik dan stevige schoenen met een dicht hielstuk en een brede lage hak;
 • zodra het belasten goed gaat kunt u starten met oefenen. Zie oefeningen hier onder of kijk op www.sportzorg.nl (oefeningen enkel);
 • wanneer u zich goed kunt voortbewegen mag u ook gaan fietsen;
 • in het begin kan er 's morgens wat “startpijn” zijn; dit verdwijnt na een poosje of na wat oefeningen;
 • de brace mag voor het douchen / baden en ’s nachts af;
 • bij het dikker en pijnlijker worden van uw enkel, kan het zijn dat u uw enkel overbelast heeft. Leg uw been omhoog en beperk tijdelijk het belasten. Neem zo nodig contact op met de gipskamer.

Na 5 weken probeert u eens een dag zonder brace te lopen. Is het belasten dan nog gevoelig, ga dan nog 2 weken door met de brace.

 

Oefeningen; meerdere keren per dag uitvoeren!

Oefening 1
U gaat rechtop staan met de voeten iets uit elkaar. Buig langzaam door de knieën tot op het diepste punt, waarbij de hielen nog juist op de grond blijven staan: vijf seconden zo blijven staan.

Oefening 2
U gaat in licht spreidstand staan en brengt het lichaamsgewicht van het ene been over op het andere. U doet dit door het ene been te buigen en het andere been te strekken. De hielen moeten op de grond blijven. Steeds vijf seconden in de buighouding op één been blijven staan.

 

Oefening 3
U gaat op het been staan, waarvan de enkel een brace heeft; blijf vijf seconden staan. De oefening vervolgens herhalen met de ogen gesloten. Deze oefening kunt u uitbreiden met steeds een langere periode. Of moeilijker maken door uw ogen te sluiten.

 

Na de behandeling

 • Let op bij oneffen grond.
 • U hoeft in principe niet voor eindcontrole naar het ziekenhuis te komen.
 • Als er na 4 weken voor uw gevoel geen vooruitgang is met de enkelbrace, maak dan een afspraak bij uw huisarts of fysiotherapeut.
 • Bij het hervatten van sportactiviteiten kunt u de brace ook gebruiken.

Mogelijke complicaties/risico's

Wanneer de pijn toeneemt of er andere vragen zijn kunt u contact opnemen met de gipskamer: maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 16.30 uur, telefoonnummer (0183) - 64 45 69.

Contact

Bij vragen zijn kunt u contact opnemen met de gipskamer: maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 16.30 uur, telefoonnummer (0183) 64 45 69.