EMG zenuwgeleidingsonderzoek

Het onderzoek

Wanneer u beweegt, geven de zenuwen steeds signalen aan de spieren om samen te trekken en weer te ontspannen. Bij een EMG zenuwgeleidingsonderzoek meten we hoe snel en hoe goed de zenuwen deze signalen doorgeven aan een spier. Dit onderzoek is bedoeld voor mensen met klachten die iets te maken (kunnen) hebben met de werking van zenuwen of van de overgang van de zenuw naar de spier.

Voor het onderzoek

Om het EMG onderzoek goed te kunnen uitvoeren is het belangrijk dat u:

  • Op de dag van het onderzoek geen bodylotion of  crème op de armen en benen gebruikt.
  • Ook is het belangrijk voor het onderzoek dat uw armen, benen en voeten warm zijn. Denk daarbij aan dichte schoenen, warme sokken en handschoenen.
  • Graag ringen, armbanden en horloge thuis zoveel mogelijk af doen.

Op de dag van het onderzoek

U kunt zich melden bij de aanmeldzuil en plaatsnemen in de wachtkamer 10, route C1.

Tijdens het onderzoek

Afhankelijk van wat de neuroloog/huisarts heeft aangevraagd, onderzoekt de laborant van de Klinische Neurofysiologie (KNF) uw armen en/of benen. Ook is het mogelijk dat uw gezicht wordt onderzocht. De reactie van de zenuw of spier wordt  gemeten met elektroden (plakkers of ringetjes) die op de huid zijn aangebracht. Na het vastmaken van elektroden stimuleert de laborant de zenuw door middel van kleine stroompulsjes. Dit geeft een prikkelend gevoel. De geleiding van de zenuw wordt via de computer geregistreerd.

Tijdsduur

Het onderzoek duurt een 15 tot 45 minuten.

 

 

Na het onderzoek

U kunt na afloop van het onderzoek uw dagelijkse bezigheden hervatten.

 

 

Uitslag

De uitslag van uw onderzoek krijgt u van uw behandelend arts bij uw eerstvolgende afspraak op de polikliniek.

Indien u onderzoek rechtstreeks via de huisarts is aangevraagd, is de uitslag na 2 werkdagen bekend bij uw huisarts. Deze zal het met u bespreken.

Contact

Als u nog vragen heeft dan kunt u deze voor het begin van het onderzoek stellen. Ook kunt u bellen met de afdeling Neurologie via telefoonnummer 0183-644346.