Laboratoriumgeneeskunde

Voor alle informatie over laboratoriumgeneeskunde verwijzen wij u graag door naar de website van Result Laboratorium. U vindt daar o.a. patiënteninformatie, informatie over locaties en openingstijden.

Het specialisme

Bij het laboratorium kunt u terecht voor bloedafname en medisch laboratoriumonderzoek.
Uw (huis)arts of verloskundige geeft op een laboratoriumaanvraag aan welke onderzoeken er uitgevoerd moeten worden. Vaak zal dit bloed en/of urineonderzoek zijn, maar in het laboratorium kunt u ook terecht om ontlasting, sperma of andere lichaamsmaterialen te laten onderzoeken.

In deze lichaamsmaterialen kunnen verschillende stoffen gemeten worden die iets zeggen over uw gezondheid of behandeling. Afhankelijk van de vraagstelling maakt uw arts een keuze uit de vele testen die beschikbaar zijn. In de meeste gevallen zullen de resultaten van het laboratoriumonderzoek bijdragen aan:

  • Het vaststellen of uitsluiten van een ziekte.
  • Het volgen van het verloop van een ziekte.
  • Het vaststellen van het succes van een behandeling.
  • Het voorkomen van een ziekte.

Veelgestelde vragen

Moet ik nuchter zijn voor de bloedafname?

Voor sommige onderzoeken moet u nuchter blijven voor de bloedafname. Op het aanvraagformulier staat achter de test aangegeven wanneer u nuchter moet blijven.

Wat moet ik doen of laten als ik nuchter moet zijn voor bloedonderzoek?

Nuchter wil zeggen dat u op de dag voor het onderzoek vanaf 22:00 niets meer mag eten, drinken en roken. Het is wel toegestaan om water of thee zonder toevoegingen te drinken. Als u medicijnen gebruikt dan kunt u deze innemen zoals u gewend bent, tenzij uw arts iets anders met u heeft afgesproken.

Meer informatie over laboratoriumonderzoek vindt u op de website
www.resultlaboratorium.nl

Afspraak maken

Voor een reguliere bloedafname of afgifte van materiaal kunt u terecht op een van onze bloedafnamelaboratoria in het Beatrixziekenhuis en Lingepolikliniek of op een regionale prikpost. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken. U vindt de openingstijden en priklocaties op de website van Result Laboratorium.

Komt u voor een functietest dan kunt u via de website van Result Laboratorium een afspraak inplannen of bel naar (0183) 64 48 00 (maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en 16:30 uur).