Lymfoedeem

De behandeling

Onderzoek bij lymfoedeem

Door een aantal aanvullende onderzoeken kan getracht worden om, wanneer het niet meteen duidelijk is, de oorzaak van het lymfoedeem te achterhalen. Een enkele keer kan de oorzaak weggenomen worden, waarna het lymfoedeem vermindert. In de meeste gevallen is het wegnemen van een oorzaak niet mogelijk.

Behandeling van lymfoedeem

Wanneer de oorzaak van het lymfoedeem niet weggenomen kan worden, moet het oedeem op een andere wijze in omvang beperkt worden. Dit kan op de navolgende manieren:

Ambulante compressie therapie

Met zeer strakke compressieve verbanden kan het oedeem langzaam verminderen en uiteindelijk verdwijnen. Door het dragen van zeer sterke elastische kousen kan vervolgens het oedeem, ook zonder het gebruik van verbanden, beperkt worden.

Pressotherapie

Een behandeling met compressieve verbanden kan ondersteund worden met pressotherapie. Bij pressotherapie wordt een luchtmanchet met meerdere kamertjes talrijke keren achtereen in korte tijd opgeblazen. Hierdoor wordt vocht uit een arm of been weggemasseerd. Deze behandeling wordt gebruikt om een arm of been snel oedeemvrij te maken. Wanneer het niet mogelijk is om met zeer strakke elastische kousen het oedeem onder controle te houden wordt deze pressotherapie soms toegepast. Met de pressotherapie lukt het vrijwel altijd om het oedeem afdoende onder controle te houden.

Manuele lymfedrainage

Een daarvoor geschoolde fysiotherapeut masseert met de handen het oedeem langzaam weg. Om na de behandeling te voorkomen dat het oedeem snel terugkeert, is compressie therapie met strakke verbanden of elastische kousen noodzakelijk. De manuele lymfedrainage wordt door veel ziektekostenverzekeringen niet vergoed.

Chirurgische behandeling

Wanneer het lymfoedeem het gevolg is van een afvoerstoornis in grote lymfevaten kan een chirurgische behandeling soms uitkomst bieden. Een chirurg met voldoende ervaring in deze techniek is in staat om een groot lymfevat om te leiden naar een afvoerend bloedvat. Hierdoor kan de afvloed van vocht verbeteren. Deze techniek is alleen geschikt wanneer grote lymfevaten niet goed werken en de kleine lymfevaatjes in de huid overwegend normaal zijn.

Wanneer de problemen vooral in de kleine vaatjes gelegen zijn, kan met behulp van een chirurgische behandeling geen verbetering bereikt worden.

Na alle hiervoor genoemde behandelingen is een permanente therapie noodzakelijk om de terugkeer van het lymfoedeem te voorkomen. Hiervoor worden zware elastische kousen gebruikt. Alleen wanneer deze onvoldoende resultaat hebben, kan met regelmaat pressotherapie uitgevoerd worden. Hiervoor is toestemming van de ziektekostenverzekering noodzakelijk.

Contact

Wij hopen u voldoende te hebben geïnformeerd. Heeft u toch nog vragen, stelt u deze dan gerust aan de behandelend arts.