Ziekenhuisbacterie (MRSA)

Wat is…

De MRSA (Meticilline Resistente Staphylococcus Aureus) is een bacterie die niet meer gevoelig is voor de medicijnen (antibiotica) die gewoonlijk worden voorgeschreven in het geval van een infectie. De mensen die deze bacterie bij zich dragen hoeven er zelf niet ziek van te zijn of infecties te hebben. Het gevaar is echter dat zij mensen besmetten die extra kwetsbaar zijn. Om verspreiding van de MRSA zoveel mogelijk tegen te gaan, is in het Beatrixziekenhuis een MRSA-richtlijn opgesteld.

Symptomen

De Staphylococcus aureus is een bacterie die vrijwel iedereen bij zich draagt, in de neus of op de huid. Deze bacterie kan bij verlaagde weerstand bijvoorbeeld een steenpuist veroorzaken of een wondje doen ontsteken. Als dit soort infecties niet vanzelf geneest, dan kunnen ze worden behandeld met een antibioticum, een medicijn dat bacteriën doodt. In Nederland reageren alle Staphylococcus aureus goed op de gebruikelijke antibiotica. In andere landen komt tegenwoordig echter een soort voor die niet meer gevoelig is voor de medicijnen die gewoonlijk worden voorgeschreven: de MRSA (Meticilline Resistente Staphylococcus Aureus). Als iemand de bacterie oploopt gebeurt dit meestal in een ziekenhuis, maar het kan ook daarbuiten gebeuren.

In een ziekenhuis kan de Staphylococcus aureus ernstige problemen veroorzaken. Omdat hier zich veel mensen bij elkaar bevinden, is de kans op besmetting namelijk groter. Ook zijn zieken gevoeliger voor infecties, doordat zij minder weerstand hebben. Vooral bij (operatie)wonden is dit gevaarlijk. Daarom wordt er in het ziekenhuis extra aandacht besteed aan het voorkómen van ontstekingen door deze bacterie.