Scabiës

Wat is…

Scabiës (schurft) is een besmettelijke aandoening die veroorzaakt wordt door de scabiësmijt Sarcoptes scabiei var. hominis. Dit is een parasiet die 0,2-0,4 mm groot is en net niet met het blote oog gezien kan worden.

Symptomen

Vrijwel altijd ontstaat jeuk, vooral ’s nachts. Verder zijn er jeukende bultjes en blaasjes te zien die snel opengekrabd worden. Ze ontstaan vooral tussen de vingers (waar soms ook de voor schurft karakteristieke “gangetjes” gezien kunnen worden), op de binnenzijde van de polsen, in de oksels, in de taille, op de voeten en op de enkels. Bij mannen zijn vaak kleine ontstekingen aanwezig op de penis en de balzak en bij vrouwen rond de tepels. Bij volwassenen zijn het behaarde hoofd en het gelaat zelden aangedaan. Bij jonge kinderen komt de scabiësmijt wel op het hoofd.

Oorzaken

In huizen of hotelkamers, van mensen met schurft, kunnen levende mijten worden aangetroffen in het bed, in de kleding, op de slaapkamervloer, maar ook in de bekleding van stoelen en banken. Op deze manier kan de scabiësmijt zich, zonder rechtstreeks huidcontact met besmette personen, in het gezin en soms ook bij vrienden en kennissen verspreiden.