Donkere kamerproef (DOKA)

Het onderzoek

De donkere-kamerproef is een onderzoek dat volledig in het donker plaatsvindt. Het onderzoek wordt uitgevoerd op de poli oogheelkunde en vindt altijd plaats in combinatie met een controleafspraak bij uw oogarts.

 

Het doel van het onderzoek is om aan te tonen of uw oogdruk stijgt in het donker. Bij patiënten met glaucoom kan de oogdruk in het donker soms toenemen. Om een goede indruk te krijgen van de hoogte van een eventuele oogdrukstijging zijn er twee momenten tijdens het onderzoek dat uw oogdruk wordt gemeten.

 

Tijdens het onderzoek

Voordat u plaats neemt op een comfortabele stoel wordt de oogdruk gecontroleerd. Vervolgens wordt van u gevraagd om een uur lang voorover geleund aan tafel te zitten. Het is belangrijk om tijdens dit uur niet in slaap te vallen. Wanneer u het vervelend vindt om een uur in het donker te zitten, dan kunt u gezelschap meenemen of luisteren naar eigen muziek. Na het uur wordt uw oogdruk nogmaals gemeten. Beide metingen worden met elkaar vergeleken en in uw medisch dossier verwerkt. De uitslag bespreekt de oogarts met u op het spreekuur.