Borstamputatie

De behandeling

Bij een borstamputatie wordt de gehele borst verwijderd.

Voor de behandeling

Op de polikliniek Preoperatieve Screening heeft u een gesprek met een anesthesioloog. De anesthesioloog geeft u voorlichting over de narcose en de pijnbestrijding na de operatie. Uw gezondheid en eventueel medicijngebruik wordt in kaart gebracht. De anesthesioloog spreekt, als u dat wilt, slaapmedicatie af voor de nacht voor de ingreep en rustgevende medicatie op de dag van operatie.

Tijdens de behandeling

Bij een borstamputatie wordt de gehele borst verwijderd.

Tijdsduur

De operatie duurt ongeveer 1½ tot 2 uur. In principe kunt u de volgende dag weer naar huis. Afhankelijk van uw persoonlijke omstandigheden en herstel, kan hiervan worden afgeweken. De eventuele drain zal dezelfde dag verwijderd worden.

Na de behandeling

Na de operatie wordt u naar de uitslaapkamer gebracht. Daar wordt u aangesloten op bewakingsapparatuur voor verschillende controles. Als dit niet meer nodig is, wordt u teruggebracht naar de afdeling. Zodra u op de afdeling bent aangekomen, belt een verpleegkundige met uw contactpersoon.

Pijnstilling

Als u medicijnen gebruikt, kunnen deze in overleg met de arts worden hervat. Pijnstillers krijgt u de eerste 24 uur via het infuus, daarna krijgt u zonodig pijnstillers van de verpleging.U krijgt éénmaal per dag een injectie om trombose te voorkomen, totdat u weer voldoende beweegt.

Wondverzorging

Na de operatie heeft u een drain in het wondgebied om het wondvocht en het bloed weg te laten lopen. Deze drain wordt de volgende dag weer verwijderd.

Als de drain verwijderd is, kan er soms wondvochtophoping ontstaan (seroomvorming). Dit kan met behulp van een spuit met naald worden aangeprikt en weggezogen. Dit is meestal niet pijnlijk. De huid rondom uw wond kan enigszins verkleurd zijn en soms is het littekengebied wat gezwollen. Naarmate de wond geneest, nemen deze verschijnselen af. U zult merken dat het gevoel in de huid langs de wond en bovenarm verminderd is of misschien op sommige plaatsen ontbreekt. Dit komt omdat er huidzenuwtjes zijn doorgesneden. Meestal herstelt dit gevoel zich weer na verloop van tijd, soms blijft het ook op sommige plaatsen afwezig.

Als er zich problemen voordoen met de wond, dan moet u contact opnemen met de mammacareverpleegkundige, telefoonnummer (O183) 64 48 18.

Voor veel vrouwen is de eerste keer dat het verband verwisseld wordt een aangrijpende gebeurtenis. Deze eerste wisseling gebeurt 's morgens op de eerste dag na de operatie. Er wordt een aparte afspraak voor gemaakt, zodat u in alle rust het litteken kunt bekijken. Wij adviseren u om hierbij een vertrouwd persoon aanwezig te laten zijn (partner, vriendin). In de middag om 15.00 uur mag u naar huis.

 

Na het okselkliertoilet

Wanneer de okselklieren verwijderd zijn, wordt uw arm aan de geopereerde zijde op een kussen gelegd. Hierdoor wordt het dik worden van de arm voorkomen en heeft u er wat minder pijn aan. De dag na de operatie komt de fysiotherapeut(e) bij u om u te helpen met oefeningen voor uw arm en schouder. Het is belangrijk dat u ook zelf deze oefeningen blijft doen, om te voorkomen dat uw arm zal verstijven. U hoeft niet bang te zijn dat uw wond opengaat of de hechtingen zullen loslaten. De fysiotherapeut(e) zal u deskundig begeleiden. De verpleegkundige bespreekt met u wat u wel en beter niet kunt doen met uw arm.

Uitslag

De uitslag van het microscopisch onderzoek van het verwijderde borstklierweefsel en de lymfeklier(en) zijn na ongeveer 14 dagen bekend. Deze uitslag bespreekt de chirurg tijdens het oncologie-overleg en daarna met u tijdens uw volgende bezoek aan de polikliniek. Naar aanleiding van deze bevindingen kan een aanvullende behandeling zoals radiotherapie (bestraling), hormonale therapie of chemotherapie worden geadviseerd. In dat geval ontvangt u nadere informatie.

Mogelijke complicaties/risico's

Geen enkele operatie is vrij van de kans op complicaties. Zo zijn er ook bij operaties aan de borst de normale risico’s op complicaties van een operatie, zoals een nabloeding, wondinfectie, trombose en longontsteking.

Leefregels na de behandeling

Begeleiding

Een behandeling voor borstkanker roept bij veel patiënten angst en spanning op. Door goede voorlichting en informatie te geven, willen de artsen en verpleegkundigen u helpen om hier zo goed mogelijk mee om te gaan. In het ziekenhuis is een mammacareverpleegkundige aanwezig om u hierbij te ondersteunen. Bij problemen kunt u de mammacareverpleegkundige altijd bellen op telefoonnummer (0183) 64 48 18.

Tijdelijke prothese

Wanneer u dit wilt, kunt u bij ontslag uit het ziekenhuis een tijdelijke prothese krijgen. Deze prothese kunt u met de verpleegkundige passen na de verbandwissel. U dient een goed passende bh en een aansluitend T-shirt, of blouse mee te nemen. Het beste is een bh die niet strak zit en geen laag uitgesneden cup heeft. Gebruik liever geen nieuwe bh. Een beugel-bh wordt afgeraden.

Douchen en baden

Na de operatie mag u gewoon douchen. Tot uw controlebezoek op de polikliniek echter niet baden.

Mobiliteit

Er is geen beperking; u mag direct weer bewegen en uit bed. Werkhervatting vindt plaats in overleg met uw arts.

Het ontslag

Wanneer u naar huis gaat, krijgt u een afspraakkaart mee. Daarop staat wanneer u voor controle terug moet komen bij de chirurg. Eventuele hechtingen worden verwijderd,d e wond wordt gecontroleerd en de uitslag en de eventuele nabehandeling worden met u besproken. De onderhuidse hechtingen lossen vanzelf op. Bij problemen thuis, zoals plotselinge verdikking of roodheid van de wond, bloedverlies, koorts boven 38,5°C, kunt u contact opnemen met de poli chirurgie of de poli mammacare. U vindt de telefoonnummers hieronder:

  • Polikliniek chirurgie (0183) 64 42 07
  • Mammacare verpleegkundige (0183) 64 48 18
  • Spoedeisende hulp (0183) 64 42 12
  • Oncologieverpleegkundige (0183) 64 46 31

Heeft u nog vragen, stel ze gerust aan uw arts of mammacareverpleegkundige.

 

Contact

  • Polikliniek chirurgie (0183) 64 42 07
  • Spoedeisende hulp (0183) 64 42 12
  • Oncologieverpleegkundige (0183) 64 46 31
  • Mammacare verpleegkundige (0183) 64 48 18

Heeft u nog vragen, stel ze gerust aan uw arts of mammacareverpleegkundige.