Herpes Simplex van het oog (behandeling)

Deze folder informeert u over de behandeling van Herpes Simplex van het oog. Het is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw oogarts.

De behandeling

De meest voorkomende Herpes Simplex-oogontsteking veroorzaakt door HSV-type I is een terugkerende ontsteking van het hoornvlies, het voorste heldere deel van het oog. Littekenvorming in het hoornvlies kan het gezichtsvermogen ernstig verminderen. De behandeling hangt af van de uitgebreidheid van de ontsteking. Vaak wordt antivirale oogmedicatie gebruikt in de vorm van oogdruppels of oogzalf. Soms is het nodig om het oppervlak van het hoornvlies eraf te schrapen om de hoeveelheid virusdeeltjes te verminderen. Corticosteroïden kunnen gebruikt worden om de reactie van het lichaam af te remmen.

Voor de behandeling

Het Herpes Simplex virus type I dat de infectie veroorzaakt, kent een aantal subtypen. Hierdoor kunnen duur en ernst van de ontsteking variëren. Ook de reactie op de behandeling kan verschillend zijn.

Mogelijke complicaties/risico's

Het is van groot belang goed ervoor te waken dat het virus zich niet vermeerdert. Wanneer er sprake is van ernstige littekenvorming en het gezichtsvermogen ernstig is aangedaan kan een hoornvliestransplantatie overwogen worden.

Leefregels na de behandeling

Bij een beginnende ontsteking, ook als u dit al vaker heeft meegemaakt, is het belangrijk om contact op te nemen met uw oogarts.

Contact

Als u nog vragen heeft of als u meer informatie wilt, kunt u contact opnemen met uw oogarts via de polikliniek oogheelkunde.