RS virus bij kinderen

Wat is…

RSV staat voor Respiratoir Syncytieel Virus, één van de belangrijkste oorzaken van luchtweginfecties bij baby's en kinderen onder de vier jaar.

Meestal veroorzaakt het virus een bovenste luchtweginfectie, waarbij een verkoudheid op de voorgrond staat. Soms breidt de infectie zich uit naar de lagere luchtwegen en ontstaat er een zogenaamde bronchiolitis.

Ook oudere kinderen en volwassenen kunnen geïnfecteerd raken, maar zij hebben er over het algemeen minder last van.

Symptomen

De meeste infecties met het RS-virus worden voornamelijk gezien in de herfst- en wintermaanden van oktober tot en met maart. Bij volwassenen, kinderen en baby's leiden ze meestal tot een milde verkoudheid met bijvoorbeeld een oorontsteking.

Bij baby's begint de infectie met het RS-virus ook als een verkoudheid met een snotneus, niezen, hoesten en lichte koorts. Meestal gaat dat vanzelf binnen één tot twee weken over.

Het kan echter ook zo zijn dat de infectie de lagere luchtwegen bereikt wat dan ademhalingsproblemen kan opleveren. Dit kun je zien aan slechter drinken, hoesten en een snellere ademhaling van de baby of soms zelfs wat blauw worden bij ademnood.

Ook kunnen baby's sneller gaan spugen tijdens het hoesten. De benauwdheid en/of (dreigende) uitdroging kan zorgen dat een ziekenhuisopname nodig is.

In Nederland worden jaarlijks 3500 kinderen opgenomen in een ziekenhuis met een RSV-infectie.

Oorzaken

Het RS-virus dringt het lichaam binnen via het slijmvlies van de neus en keel. Het is een erg besmettelijk virus. Een baby raakt meestal besmet met het virus door contact met een kind of volwassene die gewoon verkouden is.

Het wordt overgebracht via:

  • knuffelen;
  • zoenen;
  • inademen van uitgehoeste lucht;
  • hand- en neuscontact.

Kinderen besmetten elkaar heel makkelijk tijdens het spelen. Omdat kinderen het vaak niet merken dat zij drager van het virus zijn, kan het (jonge) kinderen in de omgeving makkelijk besmetten. Voorkomen is moeilijk, omdat niet duidelijk is of er een besmet kind in de buurt is.