Looptraining bij etalagebenen (Claudicatio Intermittens)

De behandeling

Uw chirurg heeft u het advies gegeven om onder begeleiding van een fysiotherapeut looptraining te volgen. Dit is de eerste keus voor behandeling bij patiënten met etalagebenen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat deze vorm van looptraining leidt tot een verbetering van de loopafstand. Het beste resultaat krijgt u zodra u begeleiding krijgt van een fysiotherapeut die speciaal in claudicatio intermittens is geschoold. Om de kwaliteit van deze gespecialiseerde fysiotherapeuten te bewaken, is het landelijk netwerk ClaudicatioNet opgericht.

Op de afdeling fysiotherapie van het Beatrixziekenhuis werken twee fysiotherapeuten die aangesloten zijn bij ClaudicatioNet, namelijk Corné Baars en Marieke van den Brand. Als u zich bij ons aanmeldt, krijgt u zo snel mogelijk een intake bij een van hen waarna de looptraining kan gaan starten.

Gedurende drie maanden traint u twee keer per week een uur, gevolgd door drie maanden waarin één keer per week getraind wordt. De trainingen vinden plaats in groepsverband. Er is niet alleen aandacht voor uw loopfunctie, ook uw beenspierkracht en conditie worden verbeterd. Daarnaast geven we u indien nodig leefstijladviezen. Regelmatig wordt een looptest afgenomen om te zien hoe uw vorderingen zijn. De chirurg kan deze testresultaten direct inzien in uw elektronisch dossier en neemt deze gegevens mee in zijn bespreking met u over het verdere beleid.

Tijdsduur

In totaal duurt de looptraining zes maanden. Tijdens de eerste drie maanden traint u twee keer per week één uur. De drie maanden daarna traint u één keer per week een uur.

Contact

Voor het maken van een afspraak neemt u contact op met het secretariaat via telefoonnummer (0183) 64 43 92. Het secretariaat is op werkdagen bereikbaar van 8.00 tot 12.30 en van 13.00 tot 16.30 uur.