Hangende bovenoogleden

Wat is…

Het komt regelmatig voor dat de huid rond de bovenoogleden zo uitrekt of verslapt, dat deze over de ogen heen gaat hangen. Dit kan problemen geven bij het zien.

De medische term voor overhangende oogleden is blepharochalasis.

Symptomen

Een vaak gehoorde klacht van patiënten is ook dat ze vinden dat ze er zo moe of oud uitzien.

Het hangen van de bovenoogleden is een gevolg van het slapper worden van de huid rondom het oog. Soms gaat dit samen met het uitpuilen van wetweefsel in de oogkas. Hierdoor wordt de huid naar voren geduwd en gaat plooien of laat een bolling (verdikking) boven het oog zien.

Oorzaken

Door het ouder worden verminderen de elastische bindweefsel-vezels, waardoor de huid haar strakheid en elasticiteit kwijtraakt. De huid raakt los van de onderlaag en gaat hangen.Door dit zelfde verouderingsproces verslappen de bindweefselschotten die vetweefsel binnen de oogkas houden. Hierdoor kan het vet uitpuilen naar buiten. Dit uitpuilende vet onder of boven het oog zijn de ‘wallen’. Vaak wordt ten onrechte gedacht dat wallen uit vocht bestaan.

Rimpelvorming en wallen rond de ogen komen in bepaalde families vaker voor dan in andere. Bij mensen die roken treden deze verschijnselen ook vroeger op. Drinken en overmatig zonlicht verhogen eveneens de kans op wallen. Oogleden met teveel en verslapt weefsel geven vaak een somber of vermoeid uiterlijk. Ook kan het zien (gezichtsveld) beperkt worden, wat vaak tot vermoeidheid en hoofdpijn leidt.