Teveel aan huid in de bovenoogleden (dermatochalasis)

Deze folder informeert u over de operatie om een teveel aan huid in de bovenoogleden te verwijderen. Het is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw oogarts.

De behandeling

De operatie om een teveel aan huid in de bovenoogleden te verwijderen wordt uitgevoerd door de oogarts. Hier leest u meer over wat een dermatochalasis is en hoe u zich kunt voorbereiden op de operatie. Daarnaast leest u informatie over de operatie en wat u na de operatie kunt verwachten.

Voor de behandeling

U wordt ongeveer twee weken voor de geplande operatie gebeld. Regel vervoer naar de polikliniek want u kunt zelf niet autorijden na de operatie. Wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, heeft de oogarts met u afgesproken hoeveel dagen u van tevoren moet stoppen met slikken. Soms zal de oogarts u verzoeken toestemming te vragen aan de huisarts of specialist of u mag stoppen met een bepaald medicijn. Zo niet, dan moet er contact opgenomen worden met de oogarts.

De dag van de behandeling

  • U wordt verzocht uw patiëntenpas mee te brengen en plaats te nemen in de wachtkamer.
  • Eén uur tevoren neemt u twee paracetamol in van 500 mg.

Tijdens de behandeling

De operatie vindt plaats onder plaatselijke verdoving. Vlak voor de operatie tekent de oogarts het huiddeel wat verwijderd moet worden af. De oogarts geeft u enkele injecties om de huid te verdoven. Vervolgens maakt de oogarts een sneetje in de plooi van uw ooglid. De oogarts verwijdert het teveel aan huid en zonodig het vet. Daarna hecht de arts de wond. Het litteken valt in de ooglidplooi, zodat dit later vrijwel niet zichtbaar is.

Na de behandeling

Indien er ernstige zwelling of nabloedig optreedt dan zullen uw ogen gekoeld worden. Dit is echter niet vaak nodig. Meestal kunt u na de operatie gelijk naar huis. Het gebied rond uw ogen zal gezwollen en branderig aanvoelen. Zeker de eerste uren na de operatie kunt u last hebben van troebel zicht.

Enige napijn, zwelling en gering bloedverlies uit de wond is na de ingreep normaal.

U kunt de wond als volgt koelen: doe diepvriesdoperwtjes in een plastic zakje, bindt dit dicht, doe het in een vochtig washandje en leg dit op de wond. Dit doet u de dag van de operatie en de volgende morgen, ’s nachts hoeft het niet. Bij geen zwelling of geen bloeding, dan liever niet koelen.

Blijft de wond bloeden, druk met een steriel gaasje of een schone, gestreken, zakdoek de wond gedurende 10 minuten dicht.

Mocht zich een dikke korst op de wond vormen, dan kunt u deze verwijderen door te deppen met gekookt lauw water en een schone, gestreken, zakdoek. U mag wel douchen maar houdt de wond droog; we raden aan om ongeveer drie weken niet te zwemmen.

Vermijdt direct zonlicht door een zonnebril te dragen of goed in te smeren met een zonnebrandmiddel met hoge beschermingsfactor.

Na twee dagen dient u het wondje dun in te smeren met vaseline, dan blijft het soepel en kan de hechting makkelijker verwijderd worden.

Indien nodig wordt een afspraak voor controle gemaakt.

De hechtingen mogen na 7 dagen door uw huisarts verwijderd worden.

Mogelijke complicaties/risico's

Complicaties zoals een nabloeding of infectie komen maar zelden voor. Neemt u direct contact op met de polikliniek Oogheelkunde of de Spoedeisende Hulp, als u na een operatie aan de oogleden ernstige pijn of zwelling krijgt in of rondom uw oog.

Leefregels na de behandeling

Het is van belang dat voor de eerste dagen na de operatie zo min mogelijk druk op uw hoofd komt te staan. U mag niet te veel bukken, persen of zwaar tillen. Uw oog kan er de eerste dagen gezwollen en blauw uitzien. De ergste zwelling en verkleuring verdwijnen na ongeveer 10 dagen. Pas na drie maanden kunt u het definitieve resultaat van de ingreep zien. Uw ooglid kan wel tijdelijk strak aanvoelen. Dit herstelt zich in de loop van een aantal weken meestal vanzelf. In de zon en onder de zonnebank moet u uw geopereerde ooglid goed beschermen.

Bij ernstige klachten – wanneer de wond dik, rood en pijnlijk is – of wanneer er sprake is van een forse bloeding, is het raadzaam direct contact op te nemen met poli oogheelkunde of de Spoedeisende Hulp van het Beatrixziekenhuis in Gorinchem.

  • Poli oogheelkunde Beatrixziekenhuis: (0183) 64 43 55
  • Spoedeisende Hulp Beatrixziekenhuis: (0183) 64 44 11