Inknippen van de plasbuisopening (meatotomie)

De behandeling

In overleg met uw arts heeft u een afspraak gemaakt voor het inknippen van de plasbuisopening (meatotomie). Dit is nodig omdat de opening te nauw is. Hier informeren wij u over de ingreep. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor iedereen weer anders kan zijn.

Voor de behandeling

  • Eventuele bloedverdunnende medicijnen (zoals Sintrom, Marcoumar, Acetosal) mag u in overleg met uw behandelend arts enige dagen van tevoren niet gebruiken. Acetosal (Ascal) wordt meestal 7 dagen voor de ingreep gestopt.
  • Zelf autorijden na de ingreep wordt afgeraden. Regelt u daarom vervoer naar huis.
  • Na de ingreep moet u de rest van de dag vrij nemen.

Tijdens de behandeling

Meestal wordt de ingreep op de polikliniek onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. Soms (maar bij kinderen altijd) wordt de ingreep onder algehele anesthesie (verdoving). Uw arts bespreekt dit met u.

De nauwe plasbuisopening wordt ingeknipt. Het slijmvlies en de huid worden gehecht met enkele oplosbare hechtingen.

De ingreep duurt ongeveer 10 minuten.

Na de behandeling

  • Om nabloeding te voorkomen kunt u het de rest van de dag het beste rustig aan doen.
  • Als u pijn heeft, kunt u een pijnstiller (b.v. paracetamol) nemen.
  • De hechtingen lossen vanzelf op. Met name bij mannen zal er zolang er hechtingen zijn een sproeiende straal optreden. Zittend urineren voorkomt dan knoeipartijen. De eerste dagen na de ingreep kunt u last hebben van een branderig gevoel bij het urineren. Het is aan te raden veel te drinken, zodat de urine verdund is.
  • De dag na de ingreep mag u gewoon douchen. Baden wordt de eerste week afgeraden.
  • De dag na de operatie kunt u uw normale bezigheden weer hervatten.
  • Sexuele activiteiten mogen na 2 weken hervat worden.

Mogelijke complicaties/risico's

Een enkele keer bloedt de eikel wat lang na. De bloeding stopt meestal door gedurende enkele minuten de penis stevig samen te knijpen.

Leefregels na de behandeling

Na 6 weken komt u voor een controlebezoek op de polikliniek.

Contact

Deze informatie gaat over het inknippen van een nauwe plasbuisopening (maetotomie). Het is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw arts. Bijzondere omstandigheden kunnen aanleiding geven tot een andere gang van zaken. Uw arts zal dit aan u laten weten.

Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Urologie via telefoonnummer (0183) 64 42 65.