Tapeverband/ softcast enkel

De behandeling

Er is bij u een enkeldistorsie (ingescheurde enkelbanden) of een kleine fractuur (breuk) van het kuitbeen of buitenste middenvoetsbeentje vast gesteld.

Door het dubbelklappen van de enkel zijn vaak de enkelbanden verrekt of ingescheurd, maar kan er ook een kleine fractuur ontstaan. Dit zal echter ook als een enkelbandletsel behandeld worden.

De enkel is vaak gezwollen en erg pijnlijk, met name aan de buitenkant van de enkel of voet. Vaak zal er ook een bloeduitstorting (haematoom) ontstaan en kunt u niet goed lopen.

Voor een goed verloop van de genezing is het belangrijk dat u deze informatie goed doorleest en de instructies opvolgt.

Behandeling

Er is bij u een tapeverband/soft cast aangelegd. Dit verband wordt meestal voor vier weken aangelegd. Na 2 weken word het een keer gewisseld

Een gescheurde enkelband heeft 5 - 6 weken nodig om te herstellen. De volledige genezing waarbij er geen klachten meer zijn van de enkel kan dan nog enkele weken tot maanden aanhouden!

Instructies

 • De eerste drie dagen na het aanleggen van het tapeverband/soft cast mag u niet veel lopen. Als u zit of ligt moet u het been hoog leggen; zorg ervoor dat de enkel en de knie hoger liggen dan uw heup.
 • U moet de voet regelmatig gedurende een aantal seconde aanspannen door de tenen in de richting van de neus te trekken. Daarna kunt u de voet weer ontspannen. Herhaal deze oefening 10 keer.
 • U moet proberen zo normaal mogelijk te lopen, dat wil zeggen dat de voet goed moet afrollen. De eerste dagen kunt u het best langzaam lopen en kleine passen nemen.
 • Sporten is gedurende de behandeling NIET toegestaan, tenzij u er toestemming voor heeft gekregen.
 • Het tapeverband/soft cast mag absoluut niet vochtig worden, als u wilt douchen kunt u een handdoek eromheen wikkelen en daar omheen een plastic zak, goed aftapen of een strak elastiek erom.
 • Als u buiten loopt gebruik dan stevige schoenen met een dicht hielstuk en een brede lage hak. Probeer in huis zoveel mogelijk op sokken of blote voeten te lopen.
 • Wanneer u zich goed kunt voortbewegen mag u ook gaan fietsen.
 • In het begin kan er 's morgens wat “startpijn” zijn; dit verdwijnt na een poosje of na wat oefeningen.
 • Zodra het belasten goed gaat kunt u starten met oefenen. Zie oefeningen in deze folder of kijk op www.sportzorg.nl (oefeningen enkel).

Tijdens de behandeling

Onderstaande oefeningen dient u meerdere keren per dag uit te voeren

Oefening 1

U gaat op het been staan, waarvan de enkel getaped is; blijf vijf seconden staan. De oefening vervolgens herhalen met de ogen gesloten.

Oefening 2

U gaat rechtop staan met de voeten iets uit elkaar. Buig langzaam door de knieën tot op het diepste punt, waarbij de hielen nog juist op de grond blijven staan: vijf seconden zo blijven staan.

Oefening 3

U gaat in licht spreidstand staan en brengt het lichaamsgewicht van het ene been over op het andere. U doet dit door het ene been te buigen en het andere been te strekken. De hielen moeten op de grond blijven. Steeds vijf seconden in de buighouding op één been blijven staan.

 

Mogelijke complicaties/risico's

Wanneer de pijn toeneemt of als u een branderig gevoel onder de tape krijgt, dan kunt u contact opnemen met de gipskamer:

 • maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 16.30 uur, telefoonnummer (0183) 64 45 69;
 • Buiten deze tijden kunt u voor spoedgevallen contact opnemen met de Spoedeisende hulp, telefoonnummer (0183) 64 44 11.

Contact

Wanneer de pijn toeneemt of als u een branderig gevoel onder de tape krijgt, dan kunt u contact opnemen met de gipskamer:

 • maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 16.30 uur, telefoonnummer (0183) 64 45 69;
 • Buiten deze tijden kunt u voor spoedgevallen contact opnemen met de Spoedeisende hulp, telefoonnummer (0183) 64 44 11.