EEG-onderzoek bij kinderen

Het onderzoek

Met een EEG wordt het functioneren van de hersenen onderzocht.

Voor het onderzoek

Was de dag voor het onderzoek het haar van uw kind. U mag geen haarlak, versteviging of gel gebruiken. Dit is nodig om de kans op storing zo klein mogelijk te houden.

Op de dag van het onderzoek

U kunt zich melden aan de aanmeldzuil en plaatsnemen in de wachtkamer 10, route C1. Vervolgens vraagt een laborant u om in de EEG-kamer te komen. Graag voordat u de onderzoekskamer binnenkomt uw telefoon uitschakelen.

Het onderzoek lukt het best als uw kind rustig is. U mag iets te drinken meebrengen en eventueel een fopspeen. Tijdens het onderzoek mag uw kind naar een DVD kijken. U kunt zelf een DVD meebrengen. Jonge kinderen kunnen bij ouders/opvoeder op schoot zitten.

Tijdens het onderzoek

Het hoofd van uw kind wordt gemeten. Op enkele plaatsen rond de ogen en oren wordt de huid met een wattenstaafje en scrubcrème behandeld. Vervolgens wordt op deze plekken de elektroden geplakt. Uw kind krijgt tevens een cap op het hoofd: een soort badmuts met daarin de overige elektroden. De laborant spuit met een stompe naald contactpasta onder de elektroden en krabbelt wat over de huid. Dit kan gevoelig zijn.

Vervolgens neemt de laborant plaats achter de computer en moet uw kind zo veel mogelijk stil zitten. Indien mogelijk krijgt uw kind enkele opdrachten, zoals ogen even dichtdoen of een aantal keer diep zuchten. Tevens krijgt uw kind een lamp te zien die gaat knipperen.

Tijdsduur

Het onderzoek duurt ongeveer een uur.

Na het onderzoek

De elektroden van de cap worden verwijderd en het hoofd van uw kind wordt met een washandje en warm water schoongemaakt. U kunt thuis de haren gewoon weer wassen.
Door de scrub en het gebruik van de (zoutige) contactgel is het soms mogelijk dat er huid geïrriteerd raakt. Hierdoor kan bijvoorbeeld tijdelijk een korstje ontstaan, ook kan de huid droog aanvoelen. De huid kunt u dan het beste insmeren met een vette crème.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw specialist op uw eerstvolgende afspraak.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact op met de functie-afdeling via telefoonnummer (0183) 64 43 51. Mocht u verhinderd zijn, geef dit dan zo spoedig mogelijk door.