Kromstand van de penis (penoplicatie)

De behandeling

U bent in het ziekenhuis opgenomen om een operatie te ondergaan ter correctie van de kromme stand van de penis (penoplicatie). De uroloog heeft u op de polikliniek al over deze ingreep geïnformeerd.

Hier informeren wij u over de gang van zaken gedurende uw opname. Ieder mens is echter anders. De gang van zaken bij uw opname kan daarom enigszins verschillen van die van andere patiënten. In het algemeen kunt u verwachten dat uw opname zal verlopen volgens deze beschrijving.

Voor de behandeling

Wanneer u op de opnamelijst wordt geplaatst krijgt u ook een afspraak op het pre-operatieve spreekuur bij de anaesthesist (narcotiseur) en de verpleegkundige. Hier wordt u onderzocht om eventueel risico van narcose uit te sluiten.

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Dan is het soms nodig dat u het gebruik hiervan van tevoren staakt. Dit gaat in overleg met uw arts.

Tijdens de behandeling

Er zijn verschillend manieren om de kromstand te corrigeren:

Plaatsen van hechtingen bij een kleine kromming

Deze correctie werkt alleen als de kromming niet erg groot is. Het is een eenvoudige correctie. Tegenover de plaatst van het verkalkte bindweefel, de plaque, worden hechtingen geplaatst. Hierdoor kan de bindweefstelwand ook aan deze kant niet meer rekken. Het verlies aan elasticiteit zit nu aan beide zijden waardoor de kromming wordt opgeheven. De penis verliest hierdoor in erectie iets aan lengte. De hechtingen zijn voelbaar onder de huid, maar geven zelden problemen.

Verwijdering plaque

Als de kromming erger is of het te verwachten lengteverlies is onacceptabel, dan is er een andere methode. De plaque kan dat uit de wand van het zwellichaam worden gesneden. Er zit dan natuurlijk een gat in het zwellichaam en dat zal moetenworden gedicht. Kunstmatig ontwikkeld materiaal wordt in de juiste vorm geknipt en in het gat gehecht. Dit materiaal heeft enige elasticiteit. Hierdoor verdwijnt de kromming bij een erectie. het nieuwe stukje wand is onder de huid verstopt. Het is wel voelbaar, maar dit geeft zelden klachten.

Na de behandeling

  • U heeft een infuus in uw arm. Het infuus wordt meestal dezelfde dag nog verwijderd.
  • Als u een ruggenprik heeft gehad, zijn uw benen de eerste uren na de operatie nog gevoelloos. Dit gevoel komt langzaam terug.
  • Op de avond van de operatie mag u weer normaal eten.
  • U heeft een blaaskatheter. Dit is een slang die in uw blaas zit om de urine weg te laten lopen. In overleg met de arts wordt de katheter de dag na de operatie verwijderd.
  • Om de penis is meestal een drukverband aangebracht. Dit blijft enkele dagen zitten.
  • Als u misselijk bent of pijn heeft, vertel dit dan aan de verpleegkundige. In overleg met de arts kunt u hier medicijnen tegen krijgen.
  • U heeft onderhuidse hechtingen die blijven zitten en uitwendige hechtingen die vanzelf oplossen.
  • De uroloog komt twee keer per dag bij u langs, behalve in het weekend.

Mogelijke complicaties/risico's

De operaties zijn over het algemeen veilig. Maar het resultaat is niet volledig te voorspellen. De penis wordt niet altijd kaarsrecht en het goed functioneren van de penis is ook belangrijk. De erectie moet daarbij behouden blijven. Een vervelende complicatie is een nabloeding, maar deze zijn goed te behandelen. Het is mogelijk dat het gevoel in de eikel vermindert. Dit gaat meestal na een paar maanden over.

Leefregels na de behandeling

Meestal mag u na ongeveer drie dagen naar huis. Bij uw ontslag krijgt u een afspraakkaart mee voor een controlebezoek op de polikliniek.

Het is belangrijk dat u voor een goede hygiëne zorgt. Spoel daarom de penis twee keer per dag schoon onder de douche. De zwelling rond het wondje op de penis trekt na verloop van tijd weer weg.

Als de wond normaal geneest, dan is samenleving na 4 weken weer toegestaan.

Contact

Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, stelt u deze dan aan de verpleegkundige.