Nastaar

Deze folder informeert u over de oorzaak van nastaar. Deze folder geeft algemene informatie. Informatie over uw persoonlijke situatie krijgt u tijdens het gesprek met uw arts.

Wat is…

In het oog zit de lens achter de iris. Om de lens zit een cellofaan dun kapsel. Als de lens troebel wordt, noemen we dat staar (cataract). Bij een staaroperatie wordt de troebele lens weggehaald door een kleine opening in het oog. Het kapselzakje blijft achter. In dit zakje wordt de kunstlens geplaatst. Het dunne kapsel kan krimpen en troebel worden. U bemerkt dit doordat uw gezichtsvermogen ten opzichte van de tijd vlak na de staaroperatie wat achteruit gaat. Deze troebeling heet nastaar. Dit is geen uitzondering; nastaar komt bij ongeveer 10 procent van de staarpatiënten voor.

Symptomen

Wazig zien is bij de meeste mensen met nastaar de belangrijkste klacht.

Oorzaken

Bij een staaroperatie wordt de troebele lens weggehaald door een kleine opening in het oog. Het kapselzakje blijft achter. In dit zakje wordt de kunstlens geplaatst. Het dunne kapsel kan krimpen en troebel worden. U bemerkt dit doordat uw gezichtsvermogen ten opzichte van de tijd vlak na de staaroperatie wat achteruit gaat.