Baarmoederkanker

Wat is…

Baarmoederkanker is kanker in de baarmoeder. Bij 90 tot 95% van de vrouwen ontstaat het in de binnenste slijmvlieslaag van de baarmoeder. Een ander woord voor baarmoederkanker is endometriumcarcinoom. Het endometrium is het baarmoederslijmvlies.

Bij ongeveer 5 tot 10% van de vrouwen ontstaat de ziekte in de spierwand van de baarmoeder. Dit heet een uterussarcoom. Een ander woord voor uterus is baarmoeder.
Baarmoederkanker groeit meestal langzaam. Een kwaadaardige tumor kan vanuit het baarmoederslijmvlies doorgroeien in de onderliggende spierlaag, naar de baarmoederhals en de eileiders.

Symptomen

De meest voorkomende klacht bij baarmoederkanker is vaginaal bloedverlies of bruinachtige afscheiding. Wanneer u de overgang al heeft gehad en u opeens weer een bloeding krijgt, is dat een reden voor nader onderzoek. Baarmoederkanker komt meestal voor tussen de 55 en 80 jaar. Maar ook onregelmatig bloedverlies tussen menstruaties door kan wijzen op baarmoederkanker.
Als de tumor zich vanuit de baarmoederholte uitbreidt naar andere weefsels en organen dan kan dat klachten geven zoals vermoeidheid, vermagering of buikpijn. Dit zijn klachten die meestal pas in een later stadium van de ziekte optreden.

Oorzaken

Er zijn factoren die het risico op baarmoederkanker groter kunnen maken.
Het risico op het krijgen van baarmoederkanker is groter bij vrouwen die geen of weinig kinderen hebben of bij wie de overgang laat begonnen is. Ook wanneer langere tijd oestrogenen (dit zijn hormonen tegen overgangsklachten) worden gebruikt is de kans verhoogd. Voor vrouwen met overgewicht is het risico ook hoger, mogelijk ook voor vrouwen die langdurig Tamoxifen gebruiken.