Kortademigheid

Wat is…

Kortademigheid is zoals het woord al aangeeft kort van adem zijn. Ademnood en benauwdheid, ook zonder zware inspanning. Dit is dus iets anders dan het normale hijgen na zware inspanning. Kortademigheid door een hartziekte kan zich al na een kleine inspanning of zelfs zonder inspanning voordoen.

 

Symptomen

Verschijnselen van kortademigheid is het ervaren van ademnood of benauwdheid, ook zonder zware inspanning. Daarnaast kunt u sneller gaan ademhalen en dieper zuchten.

Oorzaken

Kortademigheid kan een symptoom zijn van hartfalen. Bij deze hartziekte is de knijpkracht van het hart verminderd. De hartspier kan het bloed minder krachtig wegpompen waardoor de bloeddruk in de longen stijgt en het bloed in de longen te weinig zuurstof kan opnemen. Er ontstaat een zuurstoftekort, dat u probeert aan te vullen door te hijgen.

Kortademigheid kan ook ontstaan door een longembolie of door een ziekte die niets met het hart te maken heeft, zoals bloedarmoede. Soms is het lastig om vast te stellen of het hart of de longen de kortademigheid veroorzaken.

Hyperventilatie kan kortademigheid tevens veroorzaken, wat meestal vrij onschuldig is. Hyperventilatie is vaak het gevolg van angst of stress.