Brandwonden

De behandeling

U bent op de spoedeisende hulp geweest in verband met brandwonden. Deze folder geeft u informatie over brandwonden en wondverzorging.

Wat zijn brandwonden

Een brandwond is een gedeeltelijke of volledige beschadiging van de huid, die wordt veroorzaakt door inwerking van warmte, elektriciteit of chemische stoffen. De ernst van een brandwond is afhankelijk van:

 • de grootte;
 • de diepte;
 • plaats(en) waar de brandwond zich bevindt;
 • leeftijd;
 • bijkomende letsels.

Diepte van de brandwond

Eerstegraads verbranding
Bij een eerstegraads verbranding is de huid rood, droog en vooral pijnlijk, soms ook wat gezwollen.

Oppervlakkige tweedegraads brandwond
Bij een oppervlakkige tweedegraads brandwond is de wond rood, nat en pijnlijk. Bovendien kunnen er blaren ontstaan.

Diep tweedegraads brandwond
Bij een diep tweedegraads brandwond is de wond roodachtig/ wit, nat en zeer pijnlijk.

Derdegraads brandwond
Bij een derdegraads brandwond is de wond wit/zwart, droog, leerachtig en nauwelijks pijnlijk (bij diepe brandwonden zijn ook de zenuwen in de huid aangetast).

Gevolgen

Door verbranding verliest de huid een deel van zijn belangrijke beschermende functie. De gevolgen zijn:

 • Infectiegevaar; waar de huid defect is kunnen geen bacteriën tegengehouden worden;
 • Vanuit de wonden ontstaat vochtverlies; de huid kan daar het vocht niet ‘tegenhouden’.
  Het kan zijn dat u zich algeheel wat ziek gaat voelen door de brandwonden. Ook kunt u wat verhoging krijgen. Als u koorts krijgt, 39ºC of hoger, moet u tijdens kantoortijden contact opnemen met de polikliniek chirurgie of uw huisarts, buiten kantoortijden en in de weekenden met de spoedeisende hulp of de huisartsenpost.

Tijdens de behandeling

De manier waarop brandwonden behandeld worden, hangt van veel factoren af. Zo is het belangrijk hoe diep de brandwond is en hoe uitgebreid. Ook is de plaats van de brandwond van belang en zelfs uw leeftijd. Na het eerste onderzoek beslist de arts welke vorm van behandeling wordt gekozen. Meestal worden de brandwonden als eerste behandeling volledig ingezalfd met een crème, die infectie tegengaat, en daarna met een verband afgedekt.

Na de behandeling

Als u naar de huisarts gaat voor wondcontrole, kunt u hiervoor zelf bij de huisarts een afspraak maken. Indien controle op de polikliniek bij de chirurg geïndiceerd is, wordt u door het afsprakenbureau gebeld voor het maken van deze afspraak.

Leefregels na de behandeling

Waar moet u op letten:

 • Houdt het verband schoon en droog
 • Het verband mag niet worden verwijderd tenzij de arts u andere instructies geeft
 • Drink de eerste dagen een halve of een hele liter meer dan u gewend bent

Pijn

Bij brandwonden is paracetamol een goede pijnstiller. Het advies is om de toegestane dosis verdeeld over 4 keer op een dag in te nemen, op vaste tijden zodat u daarmee een spiegel in uw bloed opbouwt.

Oefenen

Het is belangrijk om het aangedane lichaamsdeel rust te geven. Daarnaast is het goed om de betreffende arm, hand, been of voet zoveel mogelijk ‘hoog te houden’, door er bijvoorbeeld een kussen onder te leggen. Wanneer u bij de behandeling ter ondersteuning een mitella krijgt, is het evengoed wel de bedoeling om de arm minimaal elk uur te bewegen/oefenen, om stijve gewrichten te voorkomen.

Contact

Indien u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft of als u ontstekingsverschijnselen opmerkt, kunt u op werkdagen tussen 08.00 – 17.00 uur bellen met uw huisarts of met de polikliniek chirurgie. Zij zijn graag bereid uw vragen te beantwoorden. Ook voor het verzetten van een afspraak kunt terecht bij de polikliniek chirurgie, via Rivas Zorglijn. Buiten kantoortijden kunt u contact opnemen met de huisartsenpost of de spoedeisende hulp.

 • Rivas Zorglijn: 0900-8440
 • Spoedeisende Hulp: (0183) 64 44 11
 • Centrale Huisartsenpost: (0183) 64 64 10