Basaalcelcarcinoom

Wat is…

Huidkanker is de meest voorkomende soort kanker in Nederland. Naar schatting krijgen tenminste 20.000 mensen in ons land jaarlijks huidkanker. In ongeveer 80 % van de gevallen gaat het om een basaalcelcarcinoom. Dit is de meest "goedaardige" vorm van huidkanker. Het groeit zeer langzaam en verspreidt zich zo goed als nooit. Men wordt er dan ook niet ziek van. Toch moet het worden behandeld. Als er niets aan gedaan wordt kan het in de diepte doorgroeien en de weefsels onder de huid beschadigen. Bovendien ontstaat dan uiteindelijk een wond, die uit zichzelf niet meer geneest. Wanneer men het basaalcelcarcinoom lange tijd heeft laten doorgroeien, wordt het moeilijker om het volledig te verwijderen.

Symptomen

Het basaalcelcarcinoom komt het meest voor in het gelaat. Meestal is dan sprake van een glad, glazig knobbeltje dat dan heel langzaam groeit. Soms zijn daarin verwijde bloedvaatjes te zien. Op den duur kan er in het midden een zweertje ontstaan. Op de romp ziet het basaalcelcarcinoom er vaak uit als een "klein rood plekje". Wanneer het basaalcelcarcinoom groter wordt kunnen niet-genezende wondjes ontstaan.

Oorzaken

De cellen in de huid worden regelmatig beschadigd. Vooral ultraviolet licht van de zon kan de huid beschadigen. Deze beschadigingen worden voortdurend hersteld. Af en toe wordt een beschadiging niet of onvoldoende gerepareerd. Hieruit kan later in het leven een kankercel ontstaan. Wanneer de kankercel zich gaat vermenigvuldigen ontstaat een kleine tumor, zoals het basaalcelcarcinoom. Overigens spelen niet alleen huidbeschadigingen door UV-licht een rol. Ook andere factoren zijn belangrijk, zoals erfelijke factoren en het huidtype van de patiënt.