Aderlating

De behandeling

Het doel van deze behandeling is het opheffen van een verhoogde ijzerstapeling in de organen en het bloed, dit gebeurt door middel van een bepaalde hoeveelheid bloed af te nemen.

Voor de behandeling

Het is belangrijk dat u thuis goed hebt gegeten en gedronken voor de aderlating. We raden aan om minimaal 500 ml te drinken voor de aderlating. Hierdoor zult u zich beter voelen tijdens en na de aderlating.

Tijdens de behandeling

De aderlating wordt uitgevoerd op de Dagbehandeling. U meldt zich daar op het afgesproken tijdstip. Voor de behandeling neemt u plaats op een patiëntenstoel of bed, waarna uw bloeddruk en hartslag worden gemeten. Daarna brengt de verpleegkundige een naald in een bloedvat, meestal gebeurt dit in de elleboogplooi. De naald is via een slangetje verbonden met een opvangzak. Het bloed stroomt naar de zak. De arts spreekt af hoeveel bloed er wordt afgenomen, meestal is dit 500 ml. Behalve de prik voor het inbrengen van de naald voelt u niets van de aderlating.

Na de behandeling

Het is mogelijk dat u zich na de aderlating even niet fit voelt. Ook duizeligheid en moeheid kunnen voorkomen. U kunt bleek worden en transpireren. De verpleegkundige zal u helpen om deze klachten te verminderen/verhelpen.
Wanneer u zich na de behandeling goed voelt, mag u met eigen vervoer weer naar huis.
Bij de eerste behandeling kunt u voor de zekerheid het beste iemand meenemen die u naar huis kan brengen.

Vermijd thuis overmatige inspanning en til geen zware spullen met de arm waarin geprikt is.

Contact

Als u binnen 72 uur na ontslag uit het ziekenhuis klachten krijgt, of als u iets wilt vragen, bel dan onderstaande telefoonnummers.

Maandag tot en met vrijdag tussen 07.00 uur en 20.00 uur
De afdeling Dagbehandeling via (0183) 64 47 52

In de nacht tussen 20.00 uur en 07.00 uur, in het weekend en op feestdagen
De huisartsenpost via (0183) 64 64 10

De medewerkers van de huisartsenpost zijn opgeleid om te beoordelen welke zorg u nodig heeft. U ontvangt een advies of wordt doorverbonden. Na 72 uur kunt u contact opnemen met uw eigen huisarts.