Aderlating

De behandeling

Het doel van deze behandeling is het opheffen van een verhoogde ijzerstapeling in de organen en het bloed, dit gebeurt door middel van een bepaalde hoeveelheid bloed af te nemen.

Voor de behandeling

Het is belangrijk dat u thuis goed hebt gegeten en gedronken voor de aderlating. We raden aan om minimaal 500 ml te drinken voor de aderlating. Hierdoor zult u zich beter voelen tijdens en na de aderlating.

Tijdens de behandeling

De aderlating wordt uitgevoerd op de Dagbehandeling. U meldt zich daar op het afgesproken tijdstip. Voor de behandeling neemt u plaats op een patiëntenstoel of bed, waarna uw bloeddruk en hartslag worden gemeten. Daarna brengt de verpleegkundige een naald in een bloedvat, meestal gebeurt dit in de elleboogplooi. De naald is via een slangetje verbonden met een opvangzak. Het bloed stroomt naar de zak. De arts spreekt af hoeveel bloed er wordt afgenomen, meestal is dit 500 ml. Behalve de prik voor het inbrengen van de naald voelt u niets van de aderlating.

Na de behandeling

Het is mogelijk dat u zich na de aderlating even niet fit voelt. Ook duizeligheid en moeheid kunnen voorkomen. U kunt bleek worden en transpireren. De verpleegkundige zal u helpen om deze klachten te verminderen/verhelpen.
Wanneer u zich na de behandeling goed voelt, mag u met eigen vervoer weer naar huis.
Bij de eerste behandeling kunt u voor de zekerheid het beste iemand meenemen die u naar huis kan brengen.

Vermijd thuis overmatige inspanning en til geen zware spullen met de arm waarin geprikt is.

Contact

Mocht u nog vragen hebben of u ergens zorgen over maken, dan kunt u dit altijd bespreken met uw behandelend specialist, de afdelingsarts of een verpleegkundige.

  • Polikliniek interne geneeskunde: tel (0183) 64 4389 (bereikbaar tijdens kantooruren)
  • Spoedeisende hulp: tel (0183) 64 4411 (bereikbaar 's avonds, ’s nachts en in het weekend)