Slijtage vingergewrichten

Wat is…

Voor het uitvoeren van dagelijkse activiteiten is de hand erg belangrijk. De duim heeft twee gewrichten en de andere vingers drie gewrichten. Als er iets verandert in deze ingewikkelde structuur, kan dit beperkingen in het bewegen geven.

Het Proximale Inter Phalangeale (PIP-)gewricht is het scharnier-gewricht dat zich in het midden van uw vingers bevindt. Vanaf uw vingertop gezien is het PIP-gewricht het tweede gewricht; het zijn de knokkels waarmee u op een deur klopt (zie afb. 1).

Het Meta Carpo Phalangeale (MCP-)gewricht is het kogelgewricht aan de basis van de vingers. Deze gewrichten vormen de knokkels van uw hand en grenzen aan de handwortelbeentjes (zie afb. 1).

Slijtage in deze (PIP- en/of MCP-)gewrichten van de vingers kunnen vaak behandeld worden middels een vingergewrichts-prothese.

Afb. 1. Gewrichten van de vingers

Symptomen

Bij een beschadiging van of slijtage in de gewrichten van de hand kunt u last krijgen van (één van) de volgende klachten:

  • Pijn
  • Stijfheid
  • Zwelling
  • Soms krakende geluiden bij bewegen

In de loop van de tijd kunnen ook blijvende bewegingsbeperkingen, standsveranderingen en instabiliteit van de gewrichten ontstaan.

Oorzaken

Een gewricht wordt gevormd door twee botstukken. Om de uiteinden van deze botstukken heen ligt een gladde bekleding: het gewrichts-kraakbeen. Dit kraakbeen kan door verschillende oorzaken beschadigen of slijten.

Artrose

Dit is een aandoening waarbij het gewrichtskraakbeen in kwaliteit achteruit gaat en op den duur zelfs geheel kan verdwijnen. De uiteinden van de botten komen dan tegen elkaar en dit geeft pijn. Ook kan het gewricht daardoor moeilijker bewogen worden, waardoor u minder met uw hand kunt doen.

Reumatoïde artritis

Dit is een ziekte die het kraakbeen beschadigt. Hierdoor komen de uiteinden van de botten tegen elkaar aan. Dit geeft pijn in het gewricht van de vinger.

Een ongeval

Slijtage kan ook ontstaan door een ongeval, waarna het kraakbeen niet goed genezen is. Het beschadigde kraakbeen zal op den duur artrose en pijn in het gewricht veroorzaken.

Meer informatie

Handfysiotherapeuten van Rivas Zorggroep

  • Mariska Veldheer
  • Suzanne Kromhout
  • Jessica Vink
  • Lotte Frederikze