BAEP (Brainstem Auditory Evoked Potential) bij kinderen

Het onderzoek

Bij een BAEP (Brainstem Auditory Evoked Potential) wordt de gehoorzenuw onderzocht en/of de gehoordrempel bepaald.

Voor het onderzoek

Was een dag voor het onderzoek de haren van uw kind. U mag daarna geen haarlak, versteviging of gel gebruiken. Dit is nodig om de kans op storing tijdens het onderzoek zo klein mogelijk te houden. Het onderzoek lukt het beste als uw kind rustig is. U mag iets te drinken meebrengen en eventueel een fopspeen. Tijdens het onderzoek mag uw kind naar een Dvd kijken. U kunt eventueel zelf een DVD meebrengen. Jonge kinderen mogen op schoot zitten.

Op de dag van het onderzoek

U kunt zich melden bij de aanmeldzuil en plaatsnemen in de wachtkamer 10, route C1.

Graag voordat u de onderzoekskamer binnenkomt uw telefoon uitzetten.

Tijdens het onderzoek

Het hoofd van uw kind wordt opgemeten en er worden enkele potloodstreepjes opgezet. Op enkele plaatsen wordt de huid met een watje en scrubcrème schoongemaakt. Vervolgens worden vier elektroden op het hoofd van uw kind geplakt. Daarna krijgt uw kind een koptelefoon op. Op deze manier worden beide oren apart onderzocht. Uw kind krijgt aan het ene oor een tikkend geluid en aan het andere oor een ruis te horen. Hiervoor worden verschillende geluidssterktes gebruikt. De elektroden meten of de geluiden gehoord worden. Uw kind hoeft dit zelf niet aan te geven.

Tijdsduur

Het onderzoek duurt nooit langer dan een uur.

Na het onderzoek

De elektroden worden na het onderzoek verwijderd. Het hoofd van uw kind wordt met een washandje en warm water schoongemaakt. U kunt thuis de haren gewoon weer wassen.
Door de scrub en het gebruik van de (zoutige) contactgel is het soms mogelijk dat er huid geïrriteerd raakt. Hierdoor kan bijvoorbeeld tijdelijk een korstje ontstaan, ook kan de huid droog aanvoelen. De huid kunt u dan het beste insmeren met een vette crème.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van de specialist op uw volgende afspraak.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact op met de functie-afdeling via telefoonnummer (0183) 644 351. Bent u voor uw afspraak verhinderd, geef dit dan zo spoedig mogelijk door.