Gehoorgangverwijdende operatie

Wanneer u een nauwe gehoorgang heeft, kan de KNO-arts met u bespreken deze wat wijder te maken op de polikliniek. Redenen voor de ingreep zijn terugkerende gehoorgangontstekingen of obstruerend oorsmeer. Een andere reden kan zijn dat een oorstukje van een hoortoestel wellicht beter past wanneer de gehoorgang wat wijder is.

Het buitenste deel van de gehoorgang bestaat uit kraakbeen, het binnenste deel uit bot. Op de polikliniek kunnen we alleen de buitenkant van de gehoorgang wat wijder maken en in veel gevallen is dat voldoende.

Voor de behandeling

Geen voorbereiding noodzakelijk.

Tijdens de behandeling

De KNO-arts verdooft de buitenkant van de gehoorgang en oorschelp met een paar kleine, gemene prikjes. Deze verdoving werkt vaak binnen een paar seconden en van de rest van de ingreep voelt u vervolgens niets meer. De KNO-arts maakt vervolgens enkele sneetjes in de huid van de gehoorgang, haalt onderhuids kraakbeen en eventueel vet weg en sluit de wond met enkele hechtingen. Vervolgens wordt een lintgaas met antibiotische zalf in de gehoorgang gebracht.

Tijdsduur

Al met al duurt de behandeling ongeveer 30 minuten. Dit is inclusief voorbereidingen en verdoving.

Na de behandeling

Na de behandeling mag u naar huis. U zult weinig pijnklachten ervaren.

Mogelijke complicaties/risico's

Er zijn weinig risico’s bij deze ingreep. In theorie zou de wond kunnen gaan ontsteken of kan een nabloeding optreden. Dit gebeurt in de praktijk zelden.

Een verwijdingsplastiek is meestal een dankbare, effectieve behandeling, maar niet bij iedereen. Wanneer de gehoorgang wat nauw blijft, kan het eventueel nog steeds noodzakelijk blijven regelmatig de KNO-arts te bezoeken voor een oortoilet of kan de KNO-arts voorstellen een tweede ingreep te verrichten om de gehoorgang nog ruimer te maken.

Leefregels na de behandeling

  • De dag na de ingreep mag u in principe weer werken / naar school.
  • Houd het oor een week droog.
  • Na een week verwijdert de KNO-arts de oortampon en eventuele hechtingen. Daarna mag het oor  weer nat worden en kunnen alle dagelijkse bezigheden worden hervat. Na een week kunt u uw hoortoestel weer dragen.

Contact

Als u binnen 72 uur na ontslag uit het ziekenhuis klachten krijgt, of als u iets wilt vragen, bel dan onderstaande telefoonnummers.

Maandag tot en met vrijdag tussen 07.00 uur en 20.00 uur
De afdeling Dagbehandeling via (0183) 64 47 52

In de nacht tussen 20.00 uur en 07.00 uur, in het weekend en op feestdagen
De huisartsenpost via (0183) 64 64 10

De medewerkers van de huisartsenpost zijn opgeleid om te beoordelen welke zorg u nodig heeft. U ontvangt een advies of wordt doorverbonden. Na 72 uur kunt u contact opnemen met uw eigen huisarts.