Nuchterheidscriteria

De behandeling

Tijdens de operatie moet u nuchter zijn. Dit is nodig om te voorkomen dat er voedselresten in uw luchtwegen komen als u tijdens of na de operatie moet overgeven.

  • Als u voor 13.00 uur wordt opgenomen, dan mag u op de avond voor de opname vanaf 24.00 uur niets meer eten. Tot 06.00 uur mag u nog een glas water of kopje thee (eventueel met suiker). U mag niet meer dan 200 ml drinken;
  • Als u na 13.00 uur wordt opgenomen, dan mag u op de ochtend van de opname om 07.00 uur een beschuit of cracker met jam en een kopje thee (eventueel met suiker) nemen. U mag niet meer dan 200 ml drinken. Tot 10.00 uur mag u nog een glas water of kopje thee (eventueel met suiker) drinken. U mag niet meer dan 200 ml nemen.

Roken

Het is verstandig in de uren voor de opname niet te roken. Liefst minimaal 24 uur om zo de koolmonoxide uit uw bloed te laten verdwijnen. Koolmonoxide gaat namelijk ten koste van zuurstof.

De luchtwegen van rokers zijn vaak geïrriteerd en daardoor gevoeliger voor ontstekingen. Bovendien kan hoesten na de operatie erg pijnlijk zijn.

Nuchterheidscriteria kinderen

Voor kinderen gelden afwijkende nuchterheidscriteria.
Op de dag van opname dient u zich, afhankelijk van het gewicht van uw kind, te houden aan de volgende nuchterheidscriteria:

Tijdens de operatie moet uw kind nuchter zijn.
Indien uw kind 40 kg of minder weegt, houdt dit in:

Indien opname voor 12.00 uur, dan mag uw kind op de avond voor de opname vanaf 24.00 uur niets meer eten. Tot aan de operatie mag uw kind nog helder drinken, een glas water, kopje thee (eventueel met suiker), appelsap of ranja.

Indien opname na 12.00 uur, dan mag uw kind op de ochtend van de opname om 07.00 uur een beschuit of cracker met jam en een kopje thee (eventueel met suiker) nemen. Tot aan de operatie mag uw kind  nog  helder drinken, een glas water, kopje thee (eventueel met suiker), appelsap of ranja.

Indien uw kind meer dan 40 kg weegt:
Als uw kind voor 13.00 uur wordt opgenomen, dan mag hij of zij  op de avond voor de opname vanaf 24.00 uur niets meer eten. Tot 06.00 uur mag uw kind nog een glas water of kopje thee (eventueel met suiker). Uw kind mag niet meer dan 200 ml drinken.

Als uw kind na 13.00 uur wordt opgenomen, dan mag hij of zij op de ochtend van de opname om 07.00 uur een beschuit of cracker met jam en een kopje thee  (eventueel met suiker) nemen. Uw kind mag niet meer dan 200 ml drinken. Tot 10.00 uur mag uw kind nog een glas water of kopje thee (eventueel met suiker) drinken. Uw kind  mag niet meer dan 200 ml drinken.

Medicatie

Op het pré-operatieve spreekuur vertelt de anesthesioloog u welke medicijnen u op de dag van de ingreep moet innemen en met welke medicijnen u tijdelijk moet stoppen.

Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt is het heel belangrijk dat u dit aan de anesthesioloog vertelt.

Overige adviezen

Voor de opname moet u sieraden als horloge, oorbellen en alle andere soorten piercings, ringen en armbanden afdoen. Ook mag u geen make-up, nagellak of gezichtscrème gebruiken. Bril en gebitsprothese moet u op de verpleegafdeling achterlaten.

Als u kunstnagels draagt, vragen wij u om aan minimaal één vinger geen kunstnagel te dragen. Aan deze vinger wordt tijdens de operatie een klemmetje bevestigd waarmee metingen kunnen worden verricht.

Vragen

Wanneer u vragen heeft rondom het nuchter zijn voor de ingreep kunt u altijd terecht bij de Polikliniek Pre-operatieve screening (POS), via (0183) 64 45 18. Maandag t/m vrijdag is deze bereikbaar van 8.30-12.00 uur en maandag, woensdag en donderdag van 13.30-16.30 uur.