Slaaponderzoek thuis (polygrafie)

Het onderzoek

Uw behandelend arts heeft voor u een slaaponderzoek (polygrafie) aangevraagd. Voor dit onderzoek krijgt u een afspraak op de longfunctie afdeling, waar een longfunctie analist(e) u het onderzoek zal uitleggen en u het meetapparaat mee naar huis zal geven. U slaapt dus thuis met het apparaat.

Tijdens de nachtelijke registratie zullen er verschillende dingen gemeten worden. We meten uw saturatie aan de vinger en uw ademhaling bij de borst, buik en neus. De sensoren zijn allemaal met een draadje bevestigd aan een kleine recorder die u met een elastische band om uw lichaam draagt.

Voor het onderzoek

U mag voor het onderzoek gewoon eten en drinken en uw medicijnen innemen. Uw nagels mogen niet gelakt zijn. Ook geen gelnagels en dergelijke.

Gebruikt u al een Continuous Positive Airway Pressure (CPAP) of Mandibulaire Repositie Apparaat (MRA) beugel, dan kan het zo zijn dat uw arts graag wil dat we een nachtelijke registratie uitvoeren terwijl u deze op/in heeft. Op deze manier kan uw arts beoordelen of uw behandeling effect heeft. U dient dan uw eigen CPAP masker en slang mee te nemen naar uw afspraak op de longfunctie afdeling.

U kunt zich op de dag van de afspraak melden bij de aanmeldzuil en vervolgens plaatsnemen in de ontvangstruimte van C1.

Tijdens het onderzoek

  • Zoals eerder aangegeven vind dit onderzoek bij u thuis plaats.
  • De longfunctie analist(e) meet alle banden op en legt u uit hoe u het apparaat thuis moet bevestigen.
  • De recorder wordt ingesteld op de met u afgesproken start en eindtijd, zodat deze automatisch aan en uit gaat. U hoeft dus zelf geen knopjes in te drukken.
  • Gedurende de nacht zal met elastische rekbanden uw borst- en buikademhaling gemeten worden.
  • Onder uw neus komt een slangetje, wat lijkt op een zuurstofbrilletje, hiermee wordt uw ademhaling door de neus gemeten. U krijgt geen zuurstof toegediend.
  • Om uw vinger komt een plaksensor te zitten die uw saturatie gedurende de nacht zal meten.

Als de registratie gedaan wordt met uw eigen CPAP, neem dan uw eigen masker en slang mee. U slaapt die nacht dan met uw eigen masker. De longfunctie analist(e) zal met een tussenstuk uw masker aan de recorder bevestigen.

Nadat alles aan u is uitgelegd wordt de recorder aan u meegegeven in een tas.

De volgende werkdag moet u deze tas voor 10.00 uur afgeven bij de balie van de functieafdeling. Of in overleg met de longfunctie analiste(e) voor 8.00 uur bij de receptie bij de hoofdingang. Als uw registratie in het weekend valt, dan mag u de tas, in overleg met de longfunctie analist(e), ook in het weekend bij de receptie bij de hoofdingang afgeven.

Tijdsduur

Afspraak op de longfunctie afdeling duurt ongeveer 15 tot 30 minuten. De meting vindt plaats vanaf het moment dat u naar bed gaat en tot u weer uit bed gaat.

Na het onderzoek

Als u wakker bent geworden mag u alle sensoren losmaken. Laat de stekkers in het apparaat zitten en doe ze zo terug in de tas. U hoeft niets schoon te maken.

Contact

De longfunctieafdeling is te bereiken op maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur. Telefoon: (0183) 64 43 51.