Chalazion

Deze folder informeert u over de oorzaak van chalazion. Het is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw oogarts.

Wat is…

Een chalazion, in de volksmond ook wel een 'strontje' genoemd, is een pijnloze zwelling (bobbel) in het ooglid.

Symptomen

Een chalazion is een pijnloze zwelling (bobbel) in het ooglid. U merkt er dus niet veel van. De bobbel verdwijnt dikwijls vanzelf binnen zes weken. Bij sommige patiënten verdwijnt het chalazion echter niet vanzelf. In dat geval kunt u het chalazion poliklinisch laten verwijderen. Een chalazion kan eenmalig voorkomen, maar het kan ook zijn dat op een andere plek in het ooglid een chalazion ontstaat. Een nieuwe chalazion kan in dat geval op dezelfde manier worden behandeld.

Oorzaken

Een chalazion (pijnloze zwelling in het ooglid) wordt veroorzaakt doordat de afvoergang van één van de talgklieren in de ooglidrand verstopt raakt, waarna een ontsteking ontstaat. Hierdoor vormt een bobbel in het ooglid. Deze bobbel verdwijnt dikwijls vanzelf binnen zes weken. Bij sommige patiënten verdwijnt het chalazion echter niet vanzelf. In dat geval kunt u het chalazion poliklinisch laten verwijderen.
Een chalazion kan eenmalig voorkomen, maar het kan ook zijn dat op een andere plek in het ooglid een chalazion ontstaat. Een nieuwe chalazion kan in dat geval op dezelfde manier worden behandeld.