OSAS (Obstructief Slaap Apneu Syndroom)

Wat is…

OSAS betekent obstructief slaapapneu syndroom. Er zijn twee vormen van slaapapneu: centraal en obstructief slaapapneu syndroom:

  • 'centraal' betekent: de oorzaak ligt centraal in de hersenen;
  • 'obstructief' betekent: de oorzaak ligt op het niveau van de bovenste luchtwegen.

Wat is apneu?

Een apneu is een ademstop die minimaal 10 seconden duurt. Het komt bij gezonde mensen ook voor, tijdens hun diepe slaap, minder dan 5 keer per uur. Als het vaker dan 5 keer per uur voorkomt en men heeft daarbij overdag klachten van overmatige moeheid of niet uitgeslapen voelen, spreken we van een slaapgerelateerde ademhalingsstoornis of wel OSAS. Het is belangrijk om deze aandoening te behandelen omdat deze stoornis op den duur kan leiden tot serieuze hart-, bloedcirculatie- en neurologische problemen. OSAS komt bij 4% van de mannen en 2% van de vrouwen voor. Meestal in de leeftijdscategorie tussen de 30 en 60 jaar. Op oudere leeftijd komt het vaker voor, bij 24% van de mannen en 9% van de vrouwen.

Oorzaken

OSAS wordt veroorzaakt door collaps (samenvallen) van de bovenste luchtwegen en heeft een anatomische oorzaak.

  • Mensen met overgewicht,
  • een toegenomen nekomvang (boordmaat van meer dan 46),
  • aangeboren afwijkingen van de schedel en het aangezicht,
  • hypothyreoïdie (onvoldoende werking van de schildklier),
  • of acromegalie (vergroting van handen, voeten, neus en kin)

hebben een toegenomen risico.

Collaps is een direct gevolg van instabiele luchtwegen. Dit wordt veroorzaakt door overgewicht of door spierverslappende middelen in combinatie met de slaaphouding. In de rugligging komt een collaps vaker voor dan bijvoorbeeld in zij- of buikligging.

De grote boosdoener is toch overgewicht in combinatie met leefgewoonten, bijvoorbeeld roken, alcoholgebruik voor het slapengaan of slaapmedicatie. Doordat de luchtwegen samenvallen moet er een extreme druk voortgebracht worden om voldoende lucht in de longen te krijgen.

Door de instabiele luchtwegen ontstaat er ook snurken. Dit is ook een reden dat OSAS en snurken met elkaar te maken hebben.