Spinale anesthesie

De behandeling

Bij de keizersnede kan zowel de epidurale als de spinale anesthesie worden toegepast. Soms worden beide technieken gecombineerd, maar in de praktijk wordt spinale anesthesie het meest gebruikt bij de keizersnede - zeker als er haast geboden is. Het voordeel van spinale anesthesie is dat het middel snel werkt en alle onaangename sensaties onderdrukt die tijdens het opereren kunnen optreden, zoals pijn aan de huid en de spieren en het gevoel van duwen en trekken aan baarmoeder en buikvlies.

De voor- en nadelen van spinale anesthesie op een rij

 • Bij een keizersnede een goede manier van verdoving, waardoor u geen pijn voelt.
 • U bent wakker en kan de geboorte van uw kind bewust meemaken.
 • De kans op bijwerkingen is gering, de kans op ernstige complicaties heel klein.

Tijdens de behandeling

Wat is spinale anesthesie?

 • Bij spinale anesthesie spuit de anesthesioloog via een dunne naald een kleine hoeveelheid verdovingsvloeistof tussen de wervels in de vloeistofruimte die zich om de grote zenuwen heen bevindt. De spinale ruggenprik zelf doet bijna nooit pijn en duurt kort.
 • Soms wordt eerst de huid gevoelloos gemaakt.
 • Een enkele keer kunt u tijdens het prikken een pijnscheut in uw benen voelen.
 • Al heel snel is het onderlichaam tot ruim boven de navel verdoofd.
 • In het begin voelt u een warm tintelend gevoel in uw benen.
 • Als de prik is ingewerkt, kunt u uw benen niet meer bewegen.
 • De plaats waar de gynaecoloog de snede maakt, is volledig verdoofd.
 • U hebt tijdens de operatie geen pijn, maar u voelt wel dat de gynaecoloog bezig is om bijvoorbeeld buikspieren opzij te trekken. U bent gewoon bij bewustzijn.
 • Afhankelijk van de omstandigheden is het mogelijk uw kind direct na de geboorte te zien.

Is spinale anesthesie altijd mogelijk?

In bijna alle ziekenhuizen is op elk tijdstip van de dag spinale anesthesie voor een keizersnede mogelijk, ook als u al weeën hebt. Een enkele keer vindt de gynaecoloog of de anesthesioloog een ruggenprik onwenselijk, bijvoorbeeld als er erg veel haast bij is of als u een stoornis in de bloedstolling of een infectie hebt. Ook bij bepaalde neurologische aandoeningen en bij afwijkingen of een doorgemaakte operatie aan de wervelkolom wordt liever geen spinale anesthesie gegeven.
Een enkele keer lukt het niet om de verdovende vloeistof op de juiste plek in te brengen. Dan is een keizersnede onder narcose nodig.

Mogelijke complicaties/risico's

Bloeddrukdaling

 • Door spinale anesthesie worden de bloedvaten in de onderste lichaamshelft wijder, waardoor de bloeddruk kan dalen. Bij een te lage bloeddruk kunt u zich niet lekker voelen of duizelig worden. Door op uw zij te gaan liggen kunt u de klachten verminderen en verdere daling van de bloeddruk voorkomen.
 • Door de bloeddrukdaling kan ook eventueel de hartslag van uw baby veranderen. Dit wordt zichtbaar op het hartfilmpje (CTG-bewaking).

Een benauwd gevoel

Een enkele keer gaat de verdovingsvloeistof omhoog binnen de ruimte waarin gespoten is. Dit kan een benauwd en soms angstig gevoel geven. Angst is niet nodig, omdat de anesthesioloog uw ademhaling intensief controleert en zo nodig ondersteunt.

Hoofdpijn

Bij spinale anesthesie wordt een klein gaatje gemaakt in het vlies dat zich rond het ruggenmerg bevindt. Vrijwel altijd sluit dit gaatje vanzelf, maar een enkele keer blijft er wat vocht uitlekken. Het gevolg is hoofdpijn. De kans hierop is 1 tot 3%. Dit is een vervelende maar onschuldige complicatie die behandeld kan worden.

Een totaal spinaal blok

Dit is een zeer zeldzame complicatie. Bij een totaal spinaal blok verdooft de verdovingsvloeistof ook het bovenste gedeelte van het lichaam. Zelf ademen is niet mogelijk en de anesthesioloog zal u narcose moeten geven om u te kunnen beademen.