Ectropion en entropion (behandeling)

Deze folder informeert u over de behandeling van ectropion en entropion. Het is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw oogarts.

De behandeling

Een operatie aan uw oogleden wordt uitgevoerd door de oogarts. Hier leest u wat een ectropion en een entropion is en hoe u zich kunt voorbereiden op de operatie. Daarnaast leest u informatie over de operatie en wat u na de operatie kunt verwachten.

Een naar buiten gedraaid onderooglid (Ectropion)

Als u ouder wordt verslapt het onderooglid in horizontale richting. Hierdoor kan het lager gaan hangen en naar buiten kantelen. Dit kan ook veroorzaakt worden door littekens of huidziekten. Een naar buiten gedraaid ooglid veroorzaakt irritatie van het oog, tranen, roodheid en gevoeligheid voor fel licht en wind.

Een naar binnen gedraaid onderooglid (Entropion)

Ook deze afwijking is meestal het gevolg van veroudering. De wimpers en de huid van het ooglid wrijven hierdoor tegen het oog. Dit veroorzaakt een rood geïrriteerd oog, dat gevoelig is voor licht en wind. Wanneer het entropion niet wordt geopereerd, is er een risico dat het hoornvlies beschadigt door het schuren van de ooglidhaartjes.

Voor de behandeling

U wordt ongeveer twee weken voor de geplande operatie gebeld. Regel vervoer naar de polikliniek want u kunt zelf niet autorijden na de operatie.

Wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, heeft de oogarts met u afgesproken hoeveel dagen u van tevoren moet stoppen met slikken. Soms zal de oogarts u verzoeken toestemming te vragen aan de huisarts of specialist of u mag stoppen met een bepaald medicijn. Zo niet, dan moet er contact opgenomen worden met de oogarts.

De dag van de behandeling

  • U wordt verzocht uw patiëntenpas mee te brengen en plaats te nemen in de wachtkamer.
  • Eén uur tevoren neemt u twee paracetamol in van 500 mg.

Tijdens de behandeling

De operatie vindt plaats onder plaatselijke verdoving. De oogarts geeft u enkele injecties om de huid te verdoven. Vervolgens maakt de arts een sneetje (incisie) in de huid om deze te corrigeren. De wond wordt na de ingreep gehecht.

Na de behandeling

Enige napijn, zwelling en gering bloedverlies uit de wond is na de ingreep normaal.

U kunt de wond als volgt koelen: doe diepvriesdoperwtjes in een plastic zakje, bindt dit dicht, doe het in een vochtig washandje en leg dit op de wond. Dit doet u de dag van de operatie en de volgende morgen, 's nachts hoeft het niet.

Blijft de wond bloeden, druk met een steriel gaasje of een schone, gestreken, zakdoek de wond gedurende 10 minuten dicht.

Mocht zich een dikke korst op de wond vormen, dan kunt u deze verwijderen door te deppen met gekookt lauw water en een schone, gestreken, zakdoek. U mag wel douchen maar houd de wond droog; we raden aan om ongeveer drie weken niet te zwemmen.

Vermijd direct zonlicht door een zonnebril te dragen of goed in te smeren met een zonnebrandmiddel met hoge beschermingsfactor.

Na twee dagen dient u het wondje dun in te smeren met vaseline, dan blijft het soepel en kan de hechting makkelijker verwijderd worden.

Indien nodig wordt een afspraak voor controle gemaakt.

Leefregels na de behandeling

Het is van belang dat vooral de eerste dagen na de operatie zo min mogelijk druk op uw hoofd komt te staan. U mag niet teveel bukken, persen of zwaar tillen.

Uw oog kan er in de eerste dagen gezwollen en blauw uitzien. De ergste zwelling en verkleuring verdwijnen na ongeveer 10 dagen. Pas na drie maanden kunt u het definitieve resultaat van de ingreep zien. Uw ooglid kan wel tijdelijk strak aanvoelen. Dit herstelt zich in de loop van een aantal weken meestal vanzelf. In de zon en onder de zonnebank moet u uw geopereerde ooglid goed beschermen.

Contact

Bij ernstige klachten - wanneer de wond dik, rood en pijnlijk is - of wanneer er sprake is van een forse bloeding, is het raadzaam direct contact op te nemen met de poli oogheelkunde of de spoedeisende hulp van het Beatrixziekenhuis in Gorinchem.

  • Polikliniek Oogheelkunde, telefoon: (0183) 64 43 55
  • Spoedeisende Hulp, telefoon: (0183) 64 44 11