Cardiologie

Het specialisme

Bij het specialisme cardiologie kunt u terecht voor onderzoek en behandelingen met betrekking tot het hart of de bloedvaten. Voorbeelden van aandoeningen aan het hart zijn pijn op de borst, hartkloppingen, verminderde werking van het hart (hartfalen) en kortademigheid. Voorbeelden van aandoeningen aan de bloedvaten zijn hoge bloeddruk en vernauwing of verstopping van de bloedvaten.

De cardioloog houdt zich ook bezig met risico-inschatting van hart- en vaatziekten, bijvoorbeeld als er hart- en vaatziekten in de familie voorkomen of bij erfelijke aandoeningen. Daarnaast krijgt u, indien nodig, ter voorbereiding van een operatie (bij de pre-operatieve screening) met de cardioloog te maken.

De cardiologen van het Beatrixziekenhuis werken voor sommige onderzoeken en/of behandelingen nauw samen met de cardiologen van het Albert Schweitzer ziekenhuis.

Wie werkt er?

> cardiologen
> verpleegkundig specialist:
Zij zijn opgeleid om een aantal medische handelingen uit te voeren binnen vaste richtlijnen. Verpleegkundig specialisten combineren verpleegkundige en medische taken in de zorg voor patiënten. Daarnaast werken zij aan kwaliteitsverbetering.

Afspraak maken

Over het algemeen zal uw eerste contact met de cardioloog via de polikliniek verlopen. Op doorverwijzing van uw huisarts of via een andere specialist. Ook het resultaat van een door uw huisarts aangevraagd echocardiogram (ECG) kan een reden zijn. U kunt voor een bezoek aan de cardioloog terecht op onze polikliniek in Gorinchem of de Lingepolikliniek in Leerdam.

Als u door uw huisarts bent doorverwezen voor het poliklinisch spreekuur van een medisch specialist in het Beatrixziekenhuis in Gorinchem of de Lingepolikliniek in Leerdam, dan kunt u op twee manieren een afspraak maken: telefonisch of online. Voor het online maken van een afspraak heeft u een patiëntbericht (brief) van uw huisarts nodig waarop een Zorgdomein-nummer (ZD-nummer) vermeld staat.

Is er acuut cardiologische hulp noodzakelijk en is wachten op de huisarts naar uw oordeel niet verantwoord, bel dan het alarmnummer 112. Indien wachten mogelijk is, waarschuw dan uw huisarts. Deze kan direct met de dienstdoende cardioloog overleggen, waarna u, al dan niet per ambulance, naar het ziekenhuis kunt worden gebracht.

Meer informatie

Via de volgende links vindt u meer informatie over hart- en vaatziekten: