Ergometrie (longfunctie)

Het onderzoek

Deze informatie betreft het ergometrie-onderzoek en de voorbereidingen die nodig zijn om het onderzoek goed te laten verlopen. Bij het ergometrie onderzoek wordt er gekeken of uw longen goed functioneren tijdens inspanning.

Voor het onderzoek

Voorgaand aan dit onderzoek kunt u uw medicijnen gewoon innemen, tenzij de arts anders met u heeft afgesproken.

Het is belangrijk dat u:

  • van te voren normaal ontbijt omdat het onderzoek behoorlijk wat energie kan vergen;
  • makkelijk zittende kleding en stevige schoenen draagt;
  • niet op de fiets komt en de dag van het onderzoek geen (zware) inspanning verricht;
  • zo min mogelijk sieraden draagt

Belangrijk
Voor het onderzoek proberen we een strak tijdschema aan te houden. Wij vragen u daarom vriendelijk 15 minuten voor uw afgesproken tijd aanwezig te zijn zodat u uitgerust aan het onderzoek kunt beginnen. U kunt zich melden bij de aanmeldzuil en vervolgens plaatsnemen in de ontvangstruimte van C1. Bij verhindering (vanwege bijvoorbeeld ziekte en/of opname in het ziekenhuis) vragen wij u om ons 48 uur van te voren op de hoogte stellen, zodat we een andere patiënt kunnen laten komen.

Tijdens het onderzoek

  • Bij het ergometrie onderzoek wordt er gekeken of uw longen goed functioneren tijdens inspanning.
  • Terwijl u fietst op een hometrainer worden uw ademhaling, hartslag en bloeddruk gemeten. Het trappen gaat vervolgens steeds zwaarder. Het is mogelijk dat er voor en tijdens de test wat bloed bij u wordt afgenomen.
  • Er is na afloop van de test gelegenheid om te douchen.
  • Het onderzoek vindt poliklinisch plaats en duurt met inbegrip van uitleg over het onderzoek en het aansluiten van de meetapparatuur ongeveer een uur.
  • Het longfunctie-onderzoek wordt uitgevoerd door een longfunctie-analist. Tijdens het fietsen zal de longfunctie-analist u begeleiden en aanmoedigen door te fietsen, zodat de beste resultaten verkregen worden.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw specialist tijdens uw eerstvolgende afspraak.

Contact

We vertrouwen erop u voldoende te hebben geïnformeerd. Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, stel deze dan gerust aan uw arts of longfunctie-analiste. De longfunctieafdeling is te bereiken op maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur op telefoonnummer: (0183) 64 43 51.