Achterste glasvochtloslating

Deze folder informeert u over de behandeling van de achterste glasvochtloslating. Het is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw oogarts.

Het onderzoek

Diagnose

De oogarts zal in het oog kijken om het netvlies te beoordelen. Hiervoor is het nodig dat de pupil eerst zo wijd mogelijk wordt gemaakt door middel van oogdruppels. Om het netvlies te beoordelen kan de oogarts gebruik maken van verschillende lenzen die voor of tegen het oog worden gehouden.

Soms kan het netvlies niet goed worden beoordeeld door bijvoorbeeld een bloeding in het glasvocht of een troebele lens (staar). Met behulp van echo-apparatuur kan dan worden vastgesteld of het netvlies los ligt. Dit onderzoek is pijnloos en ongevaarlijk.

Behandeling is niet nodig

Bij een achterste glasvochtloslating is een behandeling niet nodig. De zwevende vlekjes zullen in de loop van de tijd minder hinderlijk worden, maar verdwijnen meestal niet helemaal. De lichtflitsen houden meestal vanzelf op als het glasvocht niet meer trekt aan het netvlies. Als er verder geen netvliesproblemen zijn gevonden zal een verminderd zicht vaak langzaam weer verbeteren.

Controle is wel nodig

Als er geen netvliesproblemen zijn gevonden bij het onderzoek, is de kans erg klein dat er later alsnog een netvliesscheurtje of -loslating zal optreden. Een controleafspraak is daarom voor de meeste mensen niet noodzakelijk. Wel wordt u geadviseerd terug te komen bij toename van de klachten. Voor een aantal mensen zal wel een controleafspraak worden gemaakt, omdat zij iets meer risico hebben op het krijgen van netvliesproblemen. Dit is afhankelijk van de klachten en de bevindingen bij het onderzoek.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen of opmerkingen, dan kunt u contact opnemen met het afsprakenbureau van het Beatrixziekenhuis, telefoonnummer (0183) 64 43 55.