Aambeien

Wat is…

Aambeien (hemorroïden) zijn uitgezette, opgezwollen adertjes in het slijmvlies van de endeldarm (inwendige aambeien) of bij de sluitspier van de anus (uitwendige aambeien). Ze zijn het best te vergelijken met spataderen.

Deze pagina informeert u over de oorzaak en klachten van aambeien en de meest gebruikelijke behandelingsmogelijkheden. Het is overigens goed u te realiseren dat bij het vaststellen van een aandoening de situatie voor iedereen anders kan zijn.

Symptomen

Aambeien kunnen verschillende klachten geven.

  • Er kan een propgevoel ontstaan en bloedverlies optreden. 
  • Darmslijm of dunne ontlasting kan gaan lekken en er kan hinderlijke jeuk ontstaan.
  • Verder kunnen de aambeien afgekneld raken in de anus. Ze zwellen dan verder op en kunnen kapot gaan. Dat geeft bloedverlies na of op de ontlasting en irritatie van de sluitspier en de huid met als gevolg een branderig gevoel en jeuk.

Wat kunt u zelf doen?

Aambeien die eenmaal zijn uitgezakt, blijven uitgezakt. Met bepaalde maatregelen en leefregels kunnen de klachten echter worden voorkomen of verzacht. Hieronder worden dergelijke maatregelen opgesomd. Stoelgang zacht houden. Om de stoelgang zacht te houden moet u voldoende vezels en vocht gebruiken. Bij de kruidenier of drogist zijn zemelen (= vezels) te koop. Als u daarvan driemaal per dag een eetlepel in een kop yoghurt doet, wordt uw ontlasting al gauw minder hard en droog. Als de ontlasting te dun wordt, kunt u volstaan met één of tweemaal een eetlepel per dag. U voelt dat zelf het beste aan. Voldoende vocht gebruiken betekent dat u minimaal 2 liter per dag moet drinken. Ontlasting zo min mogelijk ophouden. Persen zoveel mogelijk vermijden. Regelmatig een warm bad nemen. Een warm bad zorgt ervoor dat de anus zich kan ontspannen. Ook bij klachten als branderigheid, pijn, jeuk en eczeem rond de anus, helpt een warm zitbad. Voor wat meer beweging zorgen. Zeker als u een zittend leven leidt. Proberen af te vallen als u te zwaar bent. Niet teveel koffie, thee, koolzuurhoudende dranken en suiker gebruiken. De genoemde producten prikkelen de anus. Daardoor ontstaat jeuk en eczeem

Oorzaken

De belangrijkste reden voor het ontstaan van aambeien heeft te maken met de keuze van voeding. Als er te weinig vezelstoffen in de voeding zitten, wordt de ontlasting hard en droog en verloopt de stoelgang niet zo gemakkelijk. Er ontstaat verstopping waardoor persen en kracht zetten bij de ontlasting nodig is.