Netvliesloslating

Wat is…

Wanneer het netvlies losraakt van zijn onderlaag spreken we van een netvliesloslating (ablatio retinae). Een netvliesloslating komt jaarlijks bij ongeveer 1 op de 10.000 mensen voor en kan op elke leeftijd optreden. Bijziendheid of netvliesloslating bij familieleden geeft een verhoogd risico. Ook na een staaroperatie neemt het risico toe. Soms is een ongeval, bijvoorbeeld een klap of een bal op het oog, de aanleiding. Wanneer een netvliesloslating niet wordt behandeld, leidt het tot slechtziendheid of een blind oog.

Symptomen

Als er door dit gaatje in het netvlies vocht onder de diepere lagen van het netvlies komt, kunt u met deze delen van het netvlies niet meer goed zien. Dit kan gepaard gaan met visusverlies en gaat soms gepaard met het plotseling zien van vlekken en flitsen. De symptomen zijn echter niet altijd hetzelfde en kunnen plotseling beginnen of langzaam erger worden.

Oorzaken

De meeste nevliesloslatingen ontstaan tijdens het krimpen van de inhoud van het oog. Het oog is gevuld met een gelei-achtige stof, die in de loop van het leven krimpt. Deze gelei bestaat uit water en eiwitten (collagenen) en is verbonden met het netvlies. Tijdens het krimpen kan dit glasachtig lichaam door een te sterke verbinding een gaatje in het netvlies trekken.