Versleten kraakbeen

Wat is…

In een gezond gewricht zijn de uiteinden van de botten bedekt met een laagje kraakbeen. Hierdoor kunnen de handwortelbeentjes soepel bewegen. Door een val kunnen de gewrichtsbanden in de hand verrekken of afscheuren. Hierdoor kan instabiliteit tussen de handwortelbeentjes ontstaan of kan er één afbreken. De botjes liggen dan niet meer mooi naast elkaar en kunnen zo op den duur slijtage (arthrose) veroorzaken.

Het onderling vastzetten (fusie) van de handwortelbeentjes is soms een oplossing wanneer het kraakbeen ernstig beschadigd is of versleten. Vier handwortelbeentjes worden vastgezet, één handwortelbeentje (het os scaphoïd) wordt geheel of gedeeltelijk verwijderd.

Symptomen

Slijtage veroorzaakt meestal zwelling, pijn, bewegingsbeperking en krachtsverlies. Als de slijtage erger wordt, treedt de pijn ook op bij kleine bewegingen. Deze klachten kunnen u in uw dagelijks leven beperken. Wanneer het kraakbeen tussen beide rijen handwortelbeentjes versleten is, kan een LTCH-fusie uitkomst bieden.

Oorzaken

Door een val kunnen de gewrichtsbanden in de hand verrekken of afscheuren. Hierdoor kan instabiliteit tussen de handwortelbeentjes ontstaan of kan er één afbreken. De botjes liggen dan niet meer mooi naast elkaar en kunnen zo op den duur slijtage (arthrose) veroorzaken.

Meer informatie

Handfysiotherapeuten van Rivas Zorggroep

  • Mariska Veldheer
  • Suzanne Kromhout
  • Jessica Vink
  • Lotte Frederikze