Hartritmestoornissen

Wat is…

Bij hartritmestoornissen klopt het hart sneller of langzamer dan normaal, of onregelmatig. Iedereen heeft wel eens last van hartkloppingen, bijvoorbeeld in een spannende situatie. Maar wanneer uw hart vaak zonder duidelijke oorzaak 'op hol slaat', is het verstandig om naar uw huisarts te gaan. U heeft dan misschien hartritmestoornissen.

Bij lichte hartritmestoornissen is geen behandeling nodig. Als u er wel veel last van heeft krijgt u medicijnen of bijvoorbeeld een pacemaker, een apparaatje dat uw hart weer tot rust brengt. De medicijnen moet u vaak uw hele leven blijven slikken. Ze kunnen bovendien vervelende bijwerkingen hebben. Daarom kiezen artsen steeds vaker voor een pacemaker.

Symptomen

Tijdens een aanval van hartritmestoorissen voelt u zich slap en duizelig. Veel mensen gaan daarnaast hevig zweten of worden misselijk. Soms klopt het hart zo snel dat het te weinig bloed rondpompt in het lichaam. U kunt dan flauwvallen.

Oorzaken

De meeste hartritmestoornissen worden veroorzaakt door aandoeningen aan hart of bloedvaten. Soms zijn diverse hartklepafwijkingen en ontsteking van de hartspier de oorzaak. Sommige typen hartritmestoornissen zijn vanaf de geboorte aanwezig en worden veroorzaakt door hartafwijkingen.

De oorzaak voor hartritmestoornissen kan ook buiten het hart liggen, bijvoorbeeld in een onbalans van de schildklierhormonen of van de bloedsamenstelling door bijvoorbeeld een teveel aan kalium. Sommige medicijnen, bijvoorbeeld luchtwegverwijdende, maar ook de medicijnen tegen hartritmestoornissen zelf kunnen hartritmestoornissen veroorzaken, evenals cafeïne, tabak en alcohol.