Herpes Zoster (behandeling)

Deze folder informeert u over de behandeling van Herpes Zoster. Het is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw oogarts.

De behandeling

Herpes Zoster, beter bekend als gordelroos, zit meestal in de zenuwen rond het oog, vooral de zenuw die het gevoel van het bovenooglid, de huid van het voorhoofd en de neuspunt verzorgt. Als het virus de gevoelszenuw van het oog infecteert, kan dit leiden tot ernstige problemen zoals hoonvlieszweren, ontsteking en glaucoom. Deze verschijnselen kunnen gelijktijdig met de huidsymptomen ontstaan, maar ook weken nadat de blaasjes verdwenen zijn. De aanhoudende pijn wordt veroorzaakt door beschadiging van de gevoelszenuwen die nog jaren overgevoelig kunnen blijven.

De behandeling bestaat uit pijnbestrijding. Goede hygiëne kan verspreiding van de infectie tegengaan of beperken. Antivirale medicijnen, corticosteroïden en andere medicijnen kunnen in bepaalde situaties verbetering geven. Als het oog geïnfecteerd is, kan er behandeld worden met oogdruppels, oogzalf, tabletten of een infuus. De meeste patiënten genezen zonder restverschijnselen.

Mogelijke complicaties/risico's

Sommige patiënten houden ondanks de vele medicijnen blijvende schade aan het gezichtsvermogen of blijven pijn houden nadat de oorspronkelijke klachten zijn verdwenen. Neem in dat geval contact op met uw oogarts.

Contact

Als u nog vragen heeft of als u meer informatie wilt, kunt u contact opnemen met uw oogarts via de polikliniek oogheelkunde.