Lichen Planus

De behandeling

Uw arts kan aan de plekken op de huid, in de mond en op de nagels zien of u lichen planus heeft. Soms is het nodig om een klein stukje huid weg te nemen (biopt). Hiervoor wordt uw huid verdoofd op de plaats waar het stukje huid wordt weggenomen.

Tijdens de behandeling

De behandeling van lichen planus kan verschillen per soort:

Lichen planus van de huid

Meestal krijgt u een corticosteroïd-zalf van uw arts. Deze zalf zorgt ervoor dat de huid beter wordt en dat de jeuk minder wordt (voor meer informatie Corticosteroïden voor de behandeling van de huid.

In ernstige gevallen van lichen planus worden sterkere midde­len gegeven die de ontsteking verminderen. Voorbeelden hiervan zijn prednison, acitretine of ciclosporine.

Ook wordt er weleens gekozen voor lichttherapie. Dit is een behandeling met ultraviolet licht.

Soms krijgt u hierbij ook nog medicijnen die u moet slikken.

Lichen planus in de mond of op de geslachtsdelen

Behandeling van lichen planus in de mond of op de geslachtsdelen is alleen nodig als u er klachten van heeft.

Als u last heeft van pijn, een branderig gevoel, blaren, wondjes en zweren, worden net als bij de huidafwijkingen, corticosteroïd-zalven gebruikt.

Een andere mogelijkheid is behandeling met tacrolimus of pimecrolimus zalf.

U kunt een aangetoonde allergie voor kwik in amalgaam hebben (het grijze materiaal dat de tandarts gebruikt om een kies te vullen). Als de lichen planus tegen de vulling aan zit, kan vervanging van de vulling door composiet (wit materiaal) het probleem oplossen.

Leefregels na de behandeling

Probeer uw huid zo min moge­lijk te bescha­di­gen, want in beschadigde huid kan een nieuwe lichen planus plek ontstaan.

  • Als u last heeft van lichen planus in uw mond, kunnen bepaalde voedingsmiddelen uw klachten verergeren. Denkt u hierbij aan sterk gekruid eten, citrusvruchten, tomaten, cafeïne-houdende dranken zoals koffie en cola, knapperig voedsel zoals toast en chips. Als u het gevoel heeft dat dit zo is, kunt u deze producten beter vermijden.
  • Het is belangrijk om bij lichen planus in de mond regel­matig naar de tandarts of mondhygiëniste te gaan omdat de lichen planus het gebit en het tandvlees kan aantasten.
  • Als u lichen planus in de mond heeft, is het extra belangrijk om te stoppen met roken en minder alcohol te gebruiken. Dit wordt u geadviseerd om het licht verhoogde risico op mondkanker te verminderen.
  • Bij lichen planus op de geslachtsdelen is er een kleine kans dat er huidkanker in de lichen planus plek ontstaat. Controleer uw huid regelmatig. Als u zelf een bult ontdekt die snel groter wordt, of als er spontaan een wond ontstaat die niet geneest, is het belangrijk om dit te laten controleren door uw arts.

Is lichen planus te genezen of blijft u er altijd last van houden?

Als u lichen planus op de huid heeft, is de kans groot dat uw klachten binnen twee jaar vanzelf verdwijnen. Als u lichen planus in de mond heeft, geneest dit helaas meestal niet spontaan en kunt u langdurig klachten hebben. Behandeling kan er wel voor zorgen dat de klachten minder worden.

Tijdens de behandeling en ook als de lichen planus spontaan over is gegaan, ziet u vaak nog donkerbruine vlekken op uw huid. Deze vlekken zullen meestal in de loop van de tijd vanzelf verdwij­nen.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de polikliniek Dermatologie op telefoonnummer (0183) 64 43 21. Wij zijn van maandag t/m vrijdag bereikbaar tijdens kantooruren.

Deze tekst is mede gebaseerd op informatie van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Veneorologie www.huidarts.info.