Allergie voor chromaat

Wat is…

Bij u is een allergie voor chromaat aangetoond. Wanneer u hiermee in aanraking komt, kan een eczeem ontstaan of verergeren. Het is daarom noodzakelijk om contact met chromaat te vermijden. Deze informatiepagina kan u daarbij behulpzaam zijn.

 

Wat is chromaat?

Chromaat is een zoutverbinding van het metaal chroom. Chroom zelf veroorzaakt geen huidproblemen.

 

In welke producten komt chromaat voor?

Chromaten komen overal voor: in aarde, water, planten, het voedsel en in uw eigen lichaam. Minimale hoeveelheden, bijvoorbeeld in het voedsel, spelen geen rol bij uw allergie. Wanneer chromaat niet uit een voorwerp vrijkomt, veroorzaakt het eveneens geen problemen. Pas wanneer chromaat de huid binnendringt (dat gebeurt sneller wanneer de huid vochtig is door zweten) zal een eczeem ontstaan. Een belangrijke bron van de chromaatallergie is cement. Alleen in natte toestand komt voldoende chromaat vrij uit het cement en zal bij contact een eczeem ontstaan.

De meeste leersoorten worden met chromaat gelooid. Hierdoor kan een allergie voor chromaat ook gepaard gaan met een allergie voor leren schoenen. Dit veroorzaakt vooral problemen in de zomer, wanneer de huid week wordt door zweten. Ook het zitten op een leren bank of het dragen van leren kleding kan eczeem veroorzaken op plaatsen waar intensief contact met het leer aanwezig is, zoals op de achterzijde van de bovenbenen. Talloze voorwerpen zijn verchroomd. Dit veroorzaakt geen problemen. Bij werken in een galvaniseerbedrijf waar voorwerpen verchroomd worden, kan wel eczeem ontstaan. Grote hoeveelheden chromaat komen ook voor in as (van kolen en hout), luciferkoppen en houtimpregneermiddelen.

In welke beroepen speelt allergie voor chromaat een rol?

In de volgende bedrijfstakken kan contact met chromaat ontstaan:

  • Bouwnijverheid (chromaat in cement; stukadoorswerk)
  • Metaalverwerkende industrie (bij lassen kan chromaat vrijkomen; in gebruikte koelvloeistoffen kan chromaat aanwezig zijn)
  • Verfindustrie (chromaat als antiroestmiddel in grondverf; chromaat in verfpigmenten: chroomgeel, chroomrood (oranje), chroomgroen)
  • Autospuiterij
  • Galvanische industrie (verchromen van voorwerpen)
  • Drukkerij (kleurendruk)
  • Grafische industrie (lithografie)
  • Fotografische laboratoria

Hoe kunnen allergische reacties worden voorkomen?

Contact met chromaat moet volledig vermeden worden. In de praktijk is dit niet mogelijk. Het gebruik van beschermende barrièrecrèmes helpt meestal niet of onvoldoende. Ook het dragen van handschoenen beschermt de huid niet altijd. Bovendien raakt de huid door zweten in de handschoen vaak geïrriteerd. Bij een allergie voor chromaat in het leer van de schoenen kan chromaatvrij leren schoeisel aangeschaft worden. Soms is het dragen van dikke sokken en het voorkomen van zweten voldoende om eczeem aan de voeten te voorkomen. Vooral in de zomer moet contact tussen de blote huid en leren schoenen vermeden worden. Door transpiratievocht zal veel chromaat uit het leer vrijkomen.

 

Zijn er andere stoffen die ik moet vermijden?

Chromaatallergie kan gepaard gaan met allergie voor andere metalen, zoals nikkel en cobalt. Uw dermatoloog kan u informeren of dit bij u het geval is.

 

Hoe weet ik welke producten veilig zijn?

Veel metalen voorwerpen zijn met chromaat verhard. Deze metalen voorwerpen geven geen problemen, omdat chromaat er niet uit vrijkomt. Leren voorwerpen die direct op de huid gedragen worden kunnen wel problemen veroorzaken; zoals leren horlogebandjes, leren riemen, leren kragen en leren (hand)schoenen. Vooral bij een vochtige huid door zweten ontstaan snel problemen.

 

Overige nuttige informatie

Eczeem van handen door cement is berucht om het chronische karakter. Werkverandering leidt meestal niet tot genezing van het handeczeem. Omscholing is vaak niet zinvol. Het gebruik van handschoenen is eveneens geen afdoende oplossing. Het is verstandig om de handen goed in te vetten met een simpele vette zalf, bijvoorbeeld Vaseline. Gebruik geen agressieve zeep. Laat werk waarbij zeer intensief contact met chromaat ontstaat, zoals metselen en stucadoren aan collega’s over.

Bij een allergie voor chromaat kan men zonder problemen een metalen heup of knieprothese krijgen. Chromaatallergie speelt geen rol bij eventuele afstotingsreacties. Tandheelkundige frames of orthodontische apparatuur veroorzaken geen problemen bij een chromaatallergie.

Symptomen

Hoe ziet allergisch contacteczeem door chromaat eruit?

De huid wordt rood en er zijn blaasjes en schilfers zichtbaar op de plaats waar de huid in contact is gekomen met chromaat. Dit kan bijvoorbeeld op de voetruggen zijn, wanneer sprake is van een contactallergie voor chromaat in schoenleer. Wanneer het eczeem langdurig aanwezig is verdikt de huid, ontstaan meer schilfers en ook kloven. Er is altijd sprake van jeuk. De kloven kunnen pijnlijk zijn.

 

Oorzaken

Wordt mijn eczeem geheel veroorzaakt door contact met het chromaat?

Het is mogelijk dat uw eczeem geheel veroorzaakt wordt door contact met chromaat. Toch komt het regelmatig voor dat eczeem niet geheel verdwijnt of blijft bestaan nadat contact met chromaat volledig wordt vermeden. Dit komt doordat eczeem vaak meerdere oorzaken heeft. Naast allergie speelt vrijwel altijd (vooral bij handeczeem) irritatie mee. Huidirritatie ontstaat door contact met water, zeep, afwasmiddelen, reinigingsmiddelen en dergelijke. Irritatie ontstaat ook door wrijving en kou. Tevens kan het eczeem mede een uiting zijn van een erfelijke aanleg tot eczeem, astma en hooikoorts.

Het is altijd zinvol om contact met chromaat te vermijden. Dit zal niet altijd tot volledige genezing van uw huid leiden. Ook verandering van beroep leidt niet altijd tot volledige genezing, omdat meerdere factoren een rol spelen.