Allergie formaldehyde/ quaternium-15

Wat is…

Bij u is een allergie aangetoond voor formaldehyde en/of quaternium-15 Wanneer u hiermee in aanraking komt, kan een eczeem ontstaan of verergeren. Het is dus noodzakelijk om contact hiermee te vermijden. Deze informatiepagina kan u daarbij behulpzaam zijn.

 

Wat is formaldehyde?

Formaldehyde is een chemische stof die wordt toegepast als conserverings- of ontsmettingsmiddel en wordt toevoegd aan lijmen en sommige plastics. Formaldehyde heeft een penetrante geur, die prikkelend werkt op huid en slijmvliezen.

 

Wat is quaternium-15?

Quaternium-15 is een conserveringsmiddel dat formaldehyde afgeeft.

 

In welke producten komt formaldehyde voor?

Formaldehyde komt voor in huishoudelijke producten, schoonmaak- en reinigingsmiddelen, ook wel in vaatwasreinigers. Soms wordt het nog gebruikt als conserveringsmiddel van huidverzorgende producten en shampoo’s. In ziekenhuizen, zwembaden en laboratoria wordt formaldehyde soms gebruikt als ontsmettingsmiddel. Daarnaast wordt het in ziekenhuizen gebruikt als conserveringsmiddel voor menselijk weefsel en in sommige kunstharsen (phenol- en ureumharsen). Ook wordt het gebruikt in lijmen, verven, metaalbewerkingsvloeistoffen en in antikreukmiddelen voor textiel.

 

In welke producten komt quaternium-15 voor?

Quaternium-15 wordt toegepast in huidverzorgende producten, cosmetica en in sommige medicinale zalven en crèmes.

 

In welke beroepen speelt allergie voor formaldehyde een rol?

Werkzaamheden waarbij blootstelling aan formaldehyde kan plaatsvinden zijn onder meer:

 • Schoonmaakwerk (ook huishoudelijk)
 • Werkzaamheden in een histologisch laboratorium
 • Doktersassistenten of verpleegkundigen (bij het gebruik van fixatiemateriaal voor menselijk weefsel) In de verfindustrie
 • In de bont-, textiel- en leerindustrie
 • In de rubberindustrie
 • In de agrarische sector (toepassing van formaldehyde in pesticiden en zaadontsmettingsmiddelen)
 • In beroepen waarbij phenol- en ureumformaldehydeharsen geproduceerd of verwerkt worden

Contact met quaternium-15 is vrijwel nooit een probleem in een of ander beroep. Een allergie voor quaternium-15 wordt vooral gezien bij gebruikers van huidverzorgende producten, cosmetica en dermatologische crèmes.

 

Hoe kunnen allergische reacties worden voorkomen?

Het vermijden van huidcontact met formaldehyde of quaternium-15 is noodzakelijk. Formaldehyde op de werkplek kan voorkomen in schoonmaak- en reinigingsmiddelen, ontsmettingsmiddelen, speciale plastics, lijmen en metaalbewerkingsvloeistoffen. Overleg met de bedrijfsarts of de ARBO-dienst is nodig om te bekijken hoe op het werk producten of productieprocessen aangepast moeten worden, zodat het vermijden van contact met formaldehyde of quaternium-15 verzekerd is.

Lees bij huidverzorgende producten en cosmetica zorgvuldig de ingrediëntensamenstelling op de verpakking. Vermijdt producten waar formaldehyde of quaternium-15 in zit.

Formaldehyde komt ook voor in appreteermiddel voor textiel. Dit staat niet op het etiket van het textiel aangegeven. Wanneer u een formaldehyde allergie heeft is het verstandig om nieuw gekochte textiel eerst enkele malen te wassen om op deze wijze de hoeveelheid formaldehyde in de kleding te verminderen.

Voor informatie over formaldehyde in schoonmaak- en reinigingsmiddelen kunt u zich tot de fabrikant wenden.

 

Zijn er andere stoffen die ik moet vermijden?

Het vermijden van formaldehyde kan lastig zijn, omdat veel bronnen van formaldehyde verborgen zijn. Er zijn meer conserveermiddelen in huidverzorgende producten en cosmetica die formaldehyde vrijgeven en deze kunnen hierdoor soms ook problemen veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn:

 • 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol
 • diazolidinyl urea
 • DMDM hydantoïn
 • MDM hydantoïn
 • benzylhemiformal
 • imidazolidinyl urea

 

Symptomen

Hoe ziet allergisch contacteczeem door formaldehyde of quaternium-15 eruit?

Daar waar de huid in contact is gekomen met de stof waarvoor men allergisch is, ontstaat een rode, jeukende huiduitslag. Soms zijn er ook bultjes of blaasjes zichtbaar. De huid kan opzetten. Dit wordt vooral gezien aan de oogleden. Is het eczeem lange tijd aanwezig dan ontstaat ook een schilfering.

Huiduitslag die wordt veroorzaakt door huidverzorgende producten of cosmetica wordt vaak gezien in het gelaat, op de oogleden, in de hals en op de romp.

Contact met vloeistoffen of materialen die formaldehyde bevatten en die op het werk gehanteerd worden, veroorzaken meestal problemen aan handen en onderarmen. Formaldehyde kan ook verdampen, waarbij eczeem op onbedekte huiddelen zoals het gelaat ontstaat.

Bij een allergie voor formaldehyde in antikreukmiddelen (textiel) zal de huiduitslag vooral ontstaan op plaatsen waar de huid intensief in contact komt met kleding, zoals in de oksels, elleboogplooien en op de bovenbenen.

 

Oorzaken

Wordt mijn eczeem alleen veroorzaakt door contact met formaldehyde/quaternium-15?

Het is mogelijk dat uw eczeem alleen veroorzaakt wordt door contact met formaldehyde of quaternium-15. Als u het contact met het product waarvoor u allergisch bent volledig vermijdt, verdwijnt het eczeem niet altijd volledig. Dit komt doordat eczeem vaak meerdere oorzaken heeft. Naast een allergie kan irritatie meespelen, bijvoorbeeld door contact met water, zeep en dergelijke. Daarnaast kan eczeem ontstaan als uiting van een erfelijke aanleg tot eczeem.

Het is altijd belangrijk om bij een allergie contact met de stoffen waarvoor men allergisch is volledig te vermijden. Helaas zal dit niet in alle gevallen tot volledige genezing leiden.