Allergie ethyleendiamine

Wat is…

Bij u is een allergie voor ethyleendiamine aangetoond. Wanneer u hiermee in aanraking komt kan een eczeem ontstaan of verergeren. Het is dus noodzakelijk om contact met ethyleendiamine te vermijden. Deze informatiepagina kan u daarbij behulpzaam zijn.

 

Wat is ethyleendiamine en in welke producten komt het voor?

Ethyleendiamine is een vloeistof die gebruikt wordt als oplosmiddel en soms als grondstof bij het vervaardigen van een aantal producten, waaronder ook medicamenten. Voor u is van belang om bij de volgende producten na te gaan of ethyleendiamine er in verwerkt is. Wanneer dit het geval is moet u contact vermijden. Het betreft de volgende producten:

 • Mycolog crème
 • Oogdruppels
 • Emulgatoren
 • Oplosmiddel voor albumine en schellak
 • Neutraliserende vloeistoffen voor zuren in olie
 • Reagentia om kwik te herkennen
 • Injectievloeistoffen en zalven
 • Was en harsen
 • Epoxyharsen
 • Kleurenfilmontwikkelaar
 • Geneesmiddelen (Penicillinepreparaten, Euphyllin en zetpillen)

Ethyleendiamine is soms ook verwerkt in een aantal antihistaminica (tabletten tegen jeuk en hooikoorts). Het betreft o.a. de medicamenten hydroxyzine (Atarax, Navicalm) , tripelennamine (Azaron) en Cyclizine.

In welke beroepen speelt een allergie voor ethyleendiamine een rol?

Ethyleendiamine wordt gebruikt in de farmaceutische industrie als oplosmiddel en grondstof voor een aantal medicamenten. Aan ethyleendiamine verwante stoffen worden gebruikt in de rubberindustrie en kleurstofindustrie. Ethyleendiamine wordt soms ook verwerkt in koelvloeistoffen, die gebruikt worden door machinebankwerkers.

 

Hoe kunnen allergische reacties worden voorkomen?

 Bij contact met ethyleendiamine zal een huidreactie ontstaan. Om dit te voorkomen moet contact met ethyleendiamine vermeden worden. Het is daarom belangrijk om producten, waarin mogelijk ethyleendiamine verwerkt is, te vermijden. Het betreft doorgaans producten die in de industrie gebruikt worden, bijvoorbeeld epoxyharsen, emulgatoren en oplosmiddelen.

Ethyleendiamine wordt ook in geneesmiddelen verwerkt. Het is belangrijk om uw apotheek van deze allergie op de hoogte te stellen. De apotheker kan dan bij het uitgeven van nieuwe medicamenten erop toezien dat er geen ethyleendiamine in verwerkt is.

 

Symptomen

Hoe ziet allergisch eczeem door ethyleendiamine er uit?

Eczeem door ethyleendiamine wordt gekenmerkt door een jeukende rode huidafwijking op plaatsen waar de huid met ethyleendiamine in contact is gekomen. De rode huid kan pukkeltjes, schilfertjes en blaasjes vertonen.

Wanneer ethyleendiamine werd ingenomen met tabletten of via injectievloeistoffen werd toegediend kan over het gehele lichaam een jeukende, soms ook rode huidafwijking ontstaan.

Oorzaken

Wordt mijn eczeem geheel veroorzaakt door contact met ethyleendiamine?

Soms wordt het eczeem uitsluitend veroorzaakt door contact met ethyleendiamine. Toch kan het gebeuren dat na het volledig vermijden van contact met ethyleendiamine het eczeem niet geheel verdwijnt. Dit komt doordat eczeem vaak meerdere oorzaken heeft. Naast allergie kan irritatie van de huid, bijvoorbeeld door contact met water, zeep, etc. meespelen. Daarnaast hebben sommige mensen aanleg voor eczeem, astma of hooikoorts.