Staar (cataract)

Wat is…

Staar is een vertroebeling van de ooglens. Daardoor gaat u op den duur wazig zien. De meest voorkomende vorm van staar is ouderdomsstaar. Een andere naam voor staar is cataract.

Om vast te stellen of er sprake is van cataract onderzoekt de oogarts uw ogen met een spleetlamp. Het vooronderzoek met o.a. het meten van de gezichtsscherpte en oogdruk wordt gedaan door de technisch oogheelkundig assistent (TOA) . Een spleetlamp is een speciale microscoop waarbij met een nauwe lichtbundel het voorste gedeelte van het oog wordt bekeken. De oogarts kan zien of er troebelingen zijn in de ooglens en zo ja, hoe ver de staar zich heeft ontwikkeld. Daarna wordt het netvlies nog goed bekeken.

Als er bij u (beginnende) staar is geconstateerd, is controle nodig wanneer de klachten erger worden. Staar gaat niet vanzelf over; het gezichtsvermogen zal langzaam maar zeker toch achteruit gaan. Zodra de staar te hinderlijk wordt, kan uw gezichtsvermogen weer worden hersteld met een staaroperatie. Wanneer dit moet gebeuren kunt u in principe zelf bepalen – maar wel in overleg met uw oogarts.

Symptomen

Sommige mensen merken al vanaf hun veertigste, vijftigste jaar dat hun ooglens troebel wordt. Meestal doen de eerste verschijnselen zich echter later voor. U gaat bijvoorbeeld waziger zien, zowel veraf als dichtbij. Soms heeft men met name last van dubbelzien of van het licht (auto koplampen van tegenliggers ’s avonds of fel zonlicht overdag). Bij andere mensen verandert de sterkte van de brillenglazen in een vrij korte tijd. Bij alle bovenstaande klachten is een bezoek aan een oogarts noodzakelijk.

Oorzaken

In de ooglens zitten eiwitten. Deze eiwitten klonteren in de loop der jaren samen. Daardoor wordt de lens minder helder. Staar ontstaat ook weleens op jonge leeftijd (jeugdstaar) of is al vanaf de geboorte aanwezig (aangeboren staar). Andere oorzaken kunnen zijn:

  • bepaalde stofwisselingsziekten (bijvoorbeeld suikerziekte);
  • bepaalde medicijnen (corticosteroïden, zoals prednison);
  • fel zonlicht;
  • roken;
  • een oogverwonding;
  • een ontsteking in het oog.